Programi i konferencës shkencore:

lpb

HAPJA E KONFERENCËS

Datë: 11.09.2014; – Ora:  09:00;  – Vendi: Salla e ITSHKSH-së, Shkup

 

Fjalë përshëndetëse:

– Skender Asani, drejtor i ITSHKSH – Shkup;

– Dragi Georgiev, drejtor i IHN – Shkup;

– Abdilaqim Ademi, ministër i Arsimit dhe Shkencës i RM;

– Pol Uolers, ambasador i SHBA-ve në Maqedoni;

– Kristine Althauser, ambasadore e Gjermanisë në Maqedoni;

– Silke Maier Witt, Forumi ZDF – Shkup.

 

   KONFERENCA SHKENCORE:

      Sesioni i parë, ora 10:00:

Kryesia e punës: NEBI DERVISHI, SABIT SYLA, RUDINA MITA

FEJZULLA SHABANI: “Diplomacia e Fuqive të Mëdha ndaj shteteve ballkanike, para dhe gjatë LPB”;
 1. GJET NDOJ, Arkivi Qendror Shtetëror i Shqipërisë;
 2. NEBI DERVISHI: “Lufta e Çanakalasë dhe pjesëmarrja e shqiptarëve”;
 3. SABIT SYLA: “Drenica gjatë Luftës së Parë Botërore”;
 4. QERIM LITA: “Shqiptarët në prag të Luftës së Parë Botërore”;
 5. RUDINA MITA & BESNIK BAJRAMI: “Elbasani si zonë e pushtimi austrohungarez gjatë LPB-së”;
 6. HAKI KASUMI: “Gjendja nё Kosovё gjatё Luftёs sё Parё Botёrore”;
 7. BLERIM REKA: “Ndryshimet gjeopolitike pas Luftës së Parë Botërore: Nga Lufta e Ftohtë tek Paqja e Nxehtë”;
 8. MEMLI KRASNIQI: “Përfshirja e grupeve ushtarake të Esad Pashës, në Luftën e Parë Botërore (sipas dokumenteve arkivore britanike)”;
 9. MEHMET PRISHTINA & SYLË ZHITIA: “Komunikimi diplomatik i shqiptarëve me Presidentin W.Willson, gjatë zhvillimit të Konferencës së Paqes nё Versajë më 1919”;

-Debat 10-15 minuta.

  

   Sesioni i dytë, ora 15:00:

Kryesia e punës: SEFER TAHIRI, MEMLI KRASNIQI, QERIM LITA

 1. ISAK SHERIFI & SKENDER ASANI: “Programi i delegacionit shqiptar në Konferencën e Parisit (1919), me theks të veçantë për trevat lindore”;
 2. ALEKSANDAR STOJÇEV, Muzeu ushtarak-Shkup;
 3. YLBER SELA: “Maqedonia gjatë LPB-së, dhe zhvillimi i saj deri më sot – Analizë e shkurtër në këndvështrimin politik”;
 4. NAIM HALIMI: “Shqiptarët dhe trojet e tyre në propagandën serbe gjatë Luftës së Parë Botërore”;
 5. ISAMEDIN AZIZI: “Pretendimet territoriale dhe çështja e kufijve të Shqipërisë”;
 6. BEDRI TAHIRI: “Veprimtaria luftarake e Azem Galicës gjatë LPB-së”;
 7. SEVDAIL DEMIRI: “Disa relacione diplomatike bullgare, për Shqipërinë dhe shqiptarët, në vitin 1914”;
 8. BESNIK EMINI & ARDIAN LIMANI: “Pasqyrimi i LPB-së në historiografinë shqiptare dhe maqedonase”.

-Debat 10-15 minuta.

 

Organizator:

-Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve – Shkup, www.itsh.edu.mk

Tel. +389(0)23 215381; E-mail: kontakt@itsh.edu.mk

Koordinator: Sevdail Demiri, tel. +389 70 559 116.

Protokolli: Ardian Limani, tel. +389 70 289 507.

 

Mbështetës:

-Forum Ziviler Friedensdienst (ForumZFD)

Tel. +389(0)2 3228 099; www.forumzfd.de

 

——————————————————————————–

 

  
Facebook Koment

Shikoni gjithashtu

Drejtori Asani: Na pret bashkëpunim i frytshëm me Bashkësinë Islame

Shkup, 23 janar 2023 – Sot, drejtori i Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të …

One comment

Lini një Përgjigje