Skender Asani

Skender Asani

Datëlindja dhe vendi:
07.04.1972, Shkup

Këshilltar shkencor
(Profesor ordinar)

Doktor i shkencave historike

ARSIMIMI

  • Doktoratura: Instituti i Historise Nacionale – Shkup, tema e disertacionit: “Veprimtaria politike e Xhemietit (1919 – 1925)“
  • Magjistratura: Universiteti Shteteror i Tetovës, tema: “Kryengritja e përgjithshme shqiptare e vitit 1912, sipas burimeve bullgare”
  • Fakulteti: USHT, tema: ”Kryengritja e Dervish Carës (1844)”

MARRËDHËNIA E PUNËS

2014, Drejtor i ITSHKSH, Shkup;
2008, ITSHKSH, Sektori i historisë;

BOTIMET SHKENCORE

1. “Shqiptarët e Shkupit ndër shekuj”, Shkup, 2008 (publicistikë)
2. “Bibliografi për Shkupin”, Shkup, 2008
3. “Kryengritja e përgjithshme shqiptare e vitit 1912, sipas burimeve bullgare”, Shkup, 2010
4. “100 – vjetori i lindjes së Nënë Terezës”, Shkup, 2010
5. “100 – vjetori i gazetës Shkupi”, Shkup, 2011
6. “Shkupi shqiptar” (dokument), Shkup, 2011
7. “Hasan Prishtina”(dokument), Shkup, 2011
8. “Shurmë nëpër kohë” (punime shkencore), Shkup, 2013
9. “Rilindja Shqiptare (e autorit bullgar Diplomati)”, (përgatitur për botim nga S.Asani dhe M.Prishtina), Shkup, 2013
10. “Vilajeti i Manastirit dhe LKSH në vitet 1911-1912‘ – dokumente bullgare, bashkëautorësi me Sevdail Demirin, Fondacioni Dauti, Shkup, 2015
11. “Çaulevi dhe vepra e tij për Shqipërinë”, Libraria e Çarshisë, Shkup, 2015;
12. “Rrugëtimi –  Патешествие – Journey”, në bashkautorësi me Albert Ramaj, ITShKSh & Acta Non Verba, Shkup, 2017;
13.  “Dokumente, fotografi dhe dëshmi për familjet katolike Shqiptare në Shkup (Monografi) I”./ “Documents, Pictures And Testimonies For Catholic Albanian Families In Skopje (Monography) I”, në bashkautorësi me Albert Ramaj dhe Natasha Didenko, Acta Non Verba, Shkup, 2017;
14. “Dega e Shkupit e Lidhjes së Prizrenit dhe Jashar Bej Shkupi, (Pëmbledhje me Dokumente)”, ITShKSh, Shkup, 2018;
15.  “Shkupi dhe Kumanova nën pushtimin bullgar (1941-1944), në dritën e dokumenteve shqiptare” (përmbledhje me dokumente), në bashkautorësi me Sevdail Demiri, ITShKSh, Shkup, 2018;
16. “Demonstratat popullore të vitit 1968 në Tetovë” – me grup autorësh, ITSHKSH, Shkup, 2018;
17. “Shkupi për Vitin e Skënderbeut (1468-2018) / Скопје за годишнината на Скендербег (1468-2018) / Skopje for Skenderbeg Year (1468-2018), ITShKSh, Shkup, 2018;
18. “Familjet Katolike Shqiptare në Shkup – II”/ “Catholic Albanian Families In Skopje – II”, në bashkautorësi me Albert Ramaj dhe Nora Maliqi, ITShKSh, Shkup, 2018;
19. “Konti Bertold dhe çështja shqiptare”, në bashkautorësi me Qerim Lita, ITShKSh, Shkup, 2018;
20. “Kontesti Kufitar Ndërmjet Shqipërisë dhe Mbretërisë së SKS-së (1919 – 1925), (dokumente), në bashkautorësi me Isamedin Azizi, ITShKSh, Shkup, 2019;
21. “Legjislacioni bazik antisemitik në mbretërinë e Bullgarisë, përmbledhje dokumentesh” (shqip, maqedonisht, anglisht), në bashkautorësi me Nora Maliqi Zylali dhe Vllado Popovski, ITShKSh, Shkup, 2020;
22. “Nga Gonxhe Bojaxhiu deri te Nënë Tereza – Një sage për jetën e shqiptarëve katolikë të Shkupit –“ / “From Gonxhe Bojaxhiu to Mother Theresa  – A saga about the life of Albanian Catholics from Skopje –“, në bashkautorësi me Nora Maliqi Zylali dhe Albert Ramaj, ITShKSh, Shkup, 2020;
23. “Ditari i Parashqevi Qiriazit, ditët e mija në Konferencën e Versajës, dokumente”, në bashkautorësi me Nora Maliqi Zylali, ITShKSh, Shkup, 2020;
24. “Strategjitë e të mësuarit për holokaustin në Republikën e Maqedonisë së Veriut ‐ Стратегии за учење на холокаустот во Република Северна Македонија” , në bashkautorësi, ITShKSh, Shkup, 2020;
25. “Adresat e reja të një kujtese”, ITShKSh, Shkup 2021;

 

AKTIVITETET SHKENCORE

Shumë punime nëpër revista shkencore dhe shtypin ditor, si dhe pjesëmarrje në shumë konferenca shkencore në Shkup, Tetovë, Prishtinë e Tiranë.

AKTIVITETET TJERA

Kryetar i Shoqatës së Historianëve Shqiptarë në Maqedoni
Ligjerues part-time në Universitetin Shtetëror të Tetovës

Gjuhët e huaja: maqedonisht, serbo – kroatisht dhe bullgarisht
E-mail: skendershkupi1@hotmail.com
Telefon zyre: +389 (0) 232 15 381
Telefon mob: 070 541 940