PROGRAMI I MANIFESTIMIT

ftesa-jpg

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

PROGRAMI I MANIFESTIMIT

 

“VEPRIMTARIA ATDHETARE E

HASAN PRISHTINËS”

Tetor 2012,  Shkup – Maqedoni

 

I.          Promovimi i dokumenteve

II.         Akademia solemne

III.        Konferenca shkencore

IV.        Inaugurimi i shtatores së Hasan Prishtinës

 

 

ORGANIZATOR:

Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve

në Maqedoni – Shkup

 

KËSHILLI ORGANIZATIV QENDROR:

 Shefqet Zekolli, drejtor i ITSHKSH-së

Izet Mexhiti, kryetar i Komunës Çair – Shkup

Mehmet Prishtina, pinjoll i familjes së Hasan Prishtinës

Skender Asani, kryetar i Shoqatës së Historianëve Shqiptarë në Maqedoni

 

 

I.          LIBRI ME DOKUMENTE

Data: 07.10.2012 (e diel)

Koha: Ora 12:00

Vendi: Qendra Kulturore Informative, salloni 19.19,  Shkup

Aktiviteti: Promovimi i librit: “VEPRIMTARIA ATDHETARE E HASAN PRISHTINËS (DOKUMENTE)”

Botues: Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve (ITSHKSH) në Shkup.

Përzgjedhja dhe redaktimi i dokumenteve është bërë nga: Mr. Skender Asani, Mr. Mehmet Prishtina dhe Dr. Sefer Tahiri.

Recensentë: Prof.Dr. Vasilka Sancin (Universiteti i Lubjanës), Prof.Dr. Blerim Reka (UEJL) dhe Dr. Naim Halimi (ITSHK).

 

II.         AKADEMIA SOLEMNE

Data: 12.10.2012 (e premte)

Koha: Ora 14:00

Vendi: Hotel “Aleksandar Pallas” – Shkup

 

III.        KONFERENCA SHKENCORE

SEANCA E PARË SHKENCORE:

Data: 13.10.2012 (e shtunë)

Koha: Ora 09:00

Vendi: Salla e Komunës Çair – Shkup

Hapja: Dr. Shefqet Zekolli,  drejtor i ITSHKSH-së

Kryesia e punës: Akad. Beqir Meta, Dr. Vllado Popovski, Dr. Vasilka Sancin, Dr.Jusuf Bajraktari dhe Dr. Naim Halimi

Referuesit:

-Akad. Beqir Meta: “PËRPJEKJET E HASAN PRISHTINËS PËR MBROJTJEN E TË DREJTAVE TË SHQIPTARËVE NË LIDHJEN E KOMBEVE”

-Dr. Jusuf Bajraktari: “ROLI I HASAN PRISHTINËS NË KUVENDIN E JUNIKUT”

-Dr. Vasilka Sancin: “KATËRMBËDHJETË PIKAT E HASAN PRISHTINËS (1912), NË KONTEKST JURIDIK NDËRKOMBËTAR”

-Akad. Hysen Kordha: “LIBERAL-DEMOKRATI DHE REFORMISTI HASAN PRISHTINA”

-Dr. Vllado Popovski: “HASAN PRISHTINA DHE BASHKËPUNIMI MIDIS LËVIZJEVE SHQIPTARE DHE MAQEDONASE”

-Dr. Xheladin Shala: “HASAN PRISHTINA(1873-1933), PERSONALITETI MË I DENJË KOMBËTAR”

-Dr. Anton Pançev: “ROLI I HASAN PRISHTINËS NË BASHKËPUNIMIN SHQIPTARO-BULLGAR”

-Dr. Nebi Dervishi: “HASAN PRISHTINA PERSONALITET I RRALLË HISTORIK”

-Dr. Gordana Sinadinovska:“LUFTA E HASAN BEJ PRISHTINËS PËR KRIJIMIN E ALFABETIT KOMBËTAR SHQIPTAR”

-Dr. Eva Tafili – Hyskaj: “GJURMIME HISTORIKE TË NJË RILINDASI ERUDIT”

-Dr. Blerim Reka: “FILOZOFIA POLITIKE E HASAN PRISHTINËS”

-Dr. Naim Halimi: “HASAN PRISHTINA, UDHËHEQËS I KRYENGRITJES KOMBËTARE TË KOSËVËS PËR PAVARËSINË E SHQIPËRISË”

-Dr. Fejzulla Shabani: “KONTRIBUTI DIPLOMATIK I HASAN PRISHTINËS DERI NË SHPALLJEN E PAVARSISË”

-Dr. Bujar Dugolli: “REFLEKTIMI POLITIK I HASAN PRISHTINËS GJATË VITEVE 1907-1912”

 

Ora: 12:30 dreka për studiuesit

 

ME RËNDËSI PËR STUDIUESIT!

Kumtesat gjatë leximit mund të zgjasin maksimum dhjetë (10) minuta, kurse debati nga dy (2) minuta për tre (3) referuesit e parë.

Të gjithë studiuesit obligohen që versionin komplet të kumtesave ta dërgojnë deri në ditën e leximit në këtë adresë elektronike: kontakt@itsh.edu.mk

 

( në mes konferencash )

Data: 13.10.2012 (e shtunë)

Koha: Ora 14:00

Vendi: Salla e Komunës Çair – Shkup

Aktiviteti:

-Promovimi i librit me dokumente “MARRËDHËNIET SHQIPTARO-JUGOSLLAVE 1968-1981”

Përzgjedhja, parathënia dhe redaktimi: Mr. Qerim Lita

Recensentë: Dr. Naim Halimi, Dr. Sefer Tahiri, Mr. Skender Asani

Botues: ITSHKSHM– Shkup

 

-Promovimi i librit: “Komiteti qendror i NDSH-së në Shkup dhe Azem Marana ”

Autor: Mr. Qerim Lita

Referues: Dr. Halim Purellku, Dr. Fejzulla Shabani

Botues: Logos-A

SEANCA E DYTË SHKENCORE:

Data: 13.10.2012 (e shtunë)

Koha: Ora 15:30

Vendi: Salla e Komunës Çair – Shkup

Kryesia e punës: Dr. Frashër Demaj, Dr. Blerim Reka,  Dr. Marenglen Verli, Dr. Rudina Mita-Todri dhe Mr.Skender Asani

Referuesit:

-Dr. Frashër Demaj: “14 PIKAT E HASAN PRISHTINËS, VLERËSIM POLITIK I RRETHANAVE TË KOHËS”

-Mr. Sylë Ukshini: “HASAN PRISHTINA DHE KRYENGRITJA E VITIT 1912”

-Dr. Romeo Gurakuqi: “MBI AKTIVITETIN POLITIK TË HASAN PRISHTINËS, NË VITET 1912 – 1921”

-Dr. Branisllav Sinadinovski: “LIDHJET DHE MARRËDHËNIET MIDIS HASAN PRISHTINËS E TODOR ALEKSANDROVIT, SI DHE LËVIZJEVE TË TYRE REVOLUCIONARE”

-Dr. Lush Culaj: “HASAN PRISHTINA, ANËTAR AKTIV I KOMITETIT TË KOSOVËS”

-Dr. Rudina Mita-Todri: “ROLI I HASAN PRISHTINËS NË NGJARJET E DHJETORIT 1921 E TË MARSIT 1922, DHE BASHKËPUNIMI ME AQIF PASHËN”

-Dr. Fehmi Pushkolli: “GJENEALOGJIA E FAMILJES SË HASAN PRISHTINËS”

– Mr. Skender Asani  & Mr. Isak Sherifi: “VEPRIMTARIA ARSIMORE, POLITIKE E DIPLOMATIKE E HASAN PRISHTINËS, SIPAS BURIMEVE ITALIANE”

-Dr. Hysen Matoshi: “FIGURA E HASAN PRISHTINËS NË LETËRSINË SHQIPE”

-Bedri Tahiri: “HASAN PRISHTINA, TRURI I LËVIZJES KOMBËTARE SHQIPTARE (1908- 1933)”

-Dr. Zeqirja Rexhepi: “RAPORTET MIDIS FUQIVE TË MËDHA DHE HASAN PRISHTINA”

-Mr. Qerim Lita: “VEPRIMTARIA POLITIKE, USHTARAKE E DIPLOMATIKE E HASAN PRISHTINËS 1913-1921”

-Mr. Mehmet Prishtina: “RELACIONET DIPLOMATIKE TË HASAN PRISHTINËS ME DIPLOMACINË ANGLEZE (1912)”

-Dr. Sefer Tahiri: “RETORIKA E HASAN PRISHTINËS”

Ora: 19:30 darka për studiuesit

 

-SEANCA E TRETË SHKENCORE:

Data: 14.10.2012 (e diel)

Koha: Ora 09:00

Vendi: Salla e Komunës Çair – Shkup

Kryesia e punës:

-Dr. Qemal Murati, Dr. Fejzulla Shabani,  Dr. Eva Tafili-Hyskaj, Dr. Romeo Gurakuqi dhe Dr.Sefer Tahiri

 

Referuesit:

-Akad. Marenglen Verli: “RRETH VEPRIMTARISË SË HASAN PRISHTINËS, SI DEPUTET NË PARLAMENTIN OSMAN, NË VITET 1908-1912”

-Dr. Vebi Xhemaili: “HASAN PRISHTINA, NJË JETË PËR SHQIPËRINË ETNIKE”

-Dr. Qemal Murati: “HASAN PRISHTINA PËR GJUHËN, SHKOLLËN E   TRADITËN KOMBËTARE DHE  REFLEKTIMET TONA SOT”

-Dr. Avzi Mustafa: “KONTRIBUTI I HASAN PRISHTINES PËR GJUHË TË ZYRTARIZUAR SHQIPE ME SHKOLLË TË PAVARUR”

-Dr. Xheladin Zymberaj & Mr. Elsev Brina: “KONTRIBUTI I HASAN PRISHTINËS PËR ALFABETIN, SHKOLLËN DHE GJUHËN SHQIPE”

-Mr. Fitim Rifati: “HASAN PRISHTINA, SIPAS MEMOAREVE TË DISA BASHKËKOHËSVE”

-Mr. Ilir Zylfiu: “VEPRIMTARIA KOMBËTARE E IDRIZ SEFERIT, BASHKËLUFTËTAR I HASAN PRISHTINËS, NË V. 1910–1918”

-Mr. Naim Musliu: “HASAN PRISHTINA, PISHTAR I ARSIMIT KOMBËTAR”

-Dr. Zeqirija Ibrahimi: “HASAN PRISHTINA DHE KRYENGRITJA E VERËS SË VITIT 1912-të, SIPAS DOKUMENTEVE SERBE”

-Mr. Besnik Emini: “GAZETA ‘POLITIKA’ RRETH VRASJES SË HASAN PRISHTINËS”

-Dr. Mixhait Pollozhani: “FIGURA E HASAN PRISHTINËS NË ARTIN FIGURATIV”

-Dr. Izaim Murtezani: “HASAN PRISHTINA MES KËNGËS DHE HISTORISË”

-Mr. Sevdail Demiri: “REFLEKTIMI I IDEVE TË HASAN PRISHTINËS NË AKTUALITETIN E SOTËM SHQIPTAR”

Fjala përmbyllëse e konferencës:

-Dr. Qemal Murati –  ITSHKSH

Ora: 12:00 dreka për studiuesit

 

IV.        INAUGURIMI I SHTATORES SË HASAN PRISHTINËS

Data: 14.10.2012 (e diel)

Koha: Pas konferencës shkencore

Vendi: Përpara QT “Mavrovasja”-në Shkup

 

 

Mbështetur nga:

-Komuna Çair – Shkup, kryetar Izet Mexhiti

-Mehmet Prishtina – pinjoll i familjes së Hasan Prishtinës

 

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Shikoni gjithashtu

NGA E SHKUARA TEK E ARDHMJA, DUHET TË KALOJË KULTURA INSTITUCIONALE E KUJTESËS

(Me rastin e shënimit të 25-vjetorit të Eksodit të Bllacës në Qendrën përkujtimore “Bllaca 99”) …