Maqedonia e Veriut – anëtare shoqëruese e IHRA, Instituti pjesë e procesit

Shkup – Me një kënaqësi të madhe tonën dhe me kontributin tonë  të madh, duam ta njoftojmë gjithë opinionin publik se Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut, në mbledhjen e mbajtur më 10 mars 2020, e ka pranuar definicionin punues të Aleancës Ndërkombëtare për Kujtimin e Holokausit (IHRA) i cili thotë:

“Mohimi i Holokaustit paraqet diskurs dhe propagandë me të cilën mohohet e vërteta historike dhe përmasat e zhdukjes së hebrenjve nga ana e nazistëve dhe bashkëpunëtorëve të tyre gjatë Luftës së Dytë Botërore, më e njohur si ‘holokaust” ose ‘shoa’.”

Njkohësisht, duam të njoftojmë se Republika e Maqedonisë së Veriut, që nga ky vit është anëtare shoqëruese e Aleancës Ndërkombëtare për Kujtimin e Holokausit (IHRA).

Instituti i Trashëgimië Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve – Shkup, në kuadër të të cilit vepron Departamenti për edukimin dhe hulumtimin e Holokaustit, do të vazhdojnë të punojnë me përkushtim dhe qasje serioze për më tepër aktivitete në sistemin arsimor të Repblikës së Maqedonisë së Veriut.

 

 

 

Соопштение до јавноста

-На наше огромно задоволство и со наш голем придонес би сакале да ја известиме целата јавност дека Владата на Република Северна Македонија на Седницата оддржана на 10 март 2020 година ја има прифатено работната дефиниција на Меѓународната алијанса за сеќавање и искриволичувањето на холокаустот (ИХРА) која што гласи:

„Негирањето на холокаустот претставува дискурс и пропаганда кои што ја негираат историската вистина и обемот на истребувањето на Евреите од страна на нацистите и нивните соучесници за време на Втората светска војна, попознато како холокауст или шоа.“

Истотака, би сакале да информираме дека Република Северна Македонија од оваа година е придружна членка во Меѓународната алијанса за сеќавање и искриволичувањето на холокаустот (ИХРА).

Институтот за културно и духовно наследство на Албанците во чии рамки делува и Одделот за холокауст образование и проучување ќе продолжат и во иднина посветено да работат со сериозен пристап кон што поголема активност во образовниот систем на Р. Северна Македонија.

 

Shikoni gjithashtu

75-VJETORI I ARKIVAVE TË PËRGJITHSHME TË SHQIPËRISË, VLERËSOHET LARTË PARTNERITETI I ITSHKSH

E përbashkëta e këtyre  aktiviteteve dhe takimeve ishte se kontributi që po jep ITSHKSH, kalon …