Çmimi Nobël për Handke është cinizmi më i madh kundrejt historisë më të re shqiptare

Reagim i ITSHKSH–Shkup

Shkup, 11.10.2019 – Këto ditë, kur u bë publik lajmi se fitues i sivjetëm i çmimit Nobël për letërsi është austriaku Peter Handke, një njeri i njohur si mbështetës i politikave fashiste të Sllobodan Millosheviqit kundrejt shqiptarëve, ky është njëherazi edhe lajmi më i keq për degradimin e institucionit më të lartë botëror për ndarjen e çmimeve prestigjioze Nobël.

Duke ndërmendur thënien e Pasternakut se “shkrimtari është edhe njeri i mirë”, është e papranueshme të shpallet shkrimtar i vitit dikush që mburret me Millosheviqin edhe sot, kur gjithë bota e qytetëruar e konsideron “fashist” agresionin e tij kundrejt shqiptarëve dhe boshnjakëve.

Për ta pasur të qartë se si e përjetojnë shqiptarët këtë vendim, mund të themi se ai është i njëjtë sikur një shkrimtar që e kishte mbështetur nazizmin e Hitlerit, pas Luftës së Dytë Botërore, të marrë çmimin Nobël për letërsi!

Nisur nga kjo, Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve – Shkup pret që drejtuesit e institucionit për ndarjen e çmimit Nobël për letërsi, ta rishqyrtojnë vendimin e tyre, dhe t’u kërkojnë falje shqiptarëve dhe boshnjakëve për këtë vendim skandaloz. Dhe, nëse vërtet duan ta korrigjojnë lëshimin, mund ta zgjedhin Ismail Kadarenë për këtë çmim, që është edhe shkrimtar i mirë, edhe njeri i mirë.

Shikoni gjithashtu

ITSHKSH ORGANIZON KONFERENCËN SHKENCORE “ZEJTARIA DHE PUNIMET ARTIZANALE NË TREVAT SHQIPTARE”

 INSTITUTI I TRASHËGIMISË SHPIRTËRORE E KULTURORE TË SHQIPTARËVE – SHKUP   organizon konferencën shkencore vjetore “Java …