ITSHKSH ORGANIZON KONFERENCËN SHKENCORE “ZEJTARIA DHE PUNIMET ARTIZANALE NË TREVAT SHQIPTARE”

 INSTITUTI I TRASHËGIMISË SHPIRTËRORE E KULTURORE

TË SHQIPTARËVE – SHKUP  

organizon konferencën shkencore vjetore

Java e Trashëgimisë Kulturore

“ZEJTARIA DHE PUNIMET ARTIZANALE NË TREVAT SHQIPTARE

 Dita: 14 maj 2024 (e martë)

Ora: 10:00

Vendi: Salla W. Willson në ITSHKSH

Kohëzgjatja e prezantimit të kumtesave: 10 min.

 

 PROGRAMI I KONFERENCËS SHKENCORE

10:00-10:20 h – Sesioni i hapjes

Fjalë përshëndetëse

 • Skender Asani, drejtor i Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve – Shkup
 • Rini Useini, koordinator i konferencës shkencore

 10:20-12:30 h – Sesioni i parë

Drejtues të sesionit të parë: Zanita Halimi, Hiriet Ziberi

 • Drita Halimi Statovci – Mjeshtëri, art dhe shkencë në filigranin e Kosovës
 • Hiriet Ziberi –  Mjeshtëria artistike e artizanateve shtëpiake
 • Zanita Halimi – Qasja e UNESCO-s ndaj zejes
 • Krenar Doli, Bestar Vula – Çarshia e madhe e Gjakovës
 • Angjelina Hamza Hasanaj – Prodhimet artizanale dhe funksioni i tyre sot
 • Edibe Selimi Osmani – Kosheret e bletëve në të kaluarën dhe sot
 • Bekim Ramadani – Perspektivat tradicionale dhe inovacioni në artizanatin e veglave muzikore shqiptare: rasti i ateliesë së mjeshtrit Sallah Shabani nga Gostivari
 • Alkida Boshnjaku – Artizanati i kostumeve popullore në Shkodër
 • Xhemaledin Salihu – Zejtaria në Preshevë, dikur, sot dhe nesër
 • Behar Arllati – Ndrece Gjini – ndërtues instrumentesh me mjete primitive
 • Rovena Vata – Motivet dhe simbolet e odës së burrave në Shqipërinë e Veriut: rasti Malësia e Gjakovës

 12:30-13:30 h – Dreka (koktej) në ITSHKSH

 13.30-14:00 h – Promovimi i veprës së autores Drita Halimi-Statovci: “Filigrani në Republikën e Kosovës”

 • Izaim Murtezani,  recensent i veprës
 • Drita Halimi Statovci, autore e veprës

 14.00-15:30 h – Sesioni i dytë

Drejtues të sesionit të dytë: Angjelina Hamza Hasanaj, Besnik Rameti 

 • Valon Shkodra – Zejet tradicionale të Kosovës
 • Besnik Rameti – Bujqësia, blegtoria, zejtaria dhe tregtia degë kryesore të ekonomisë në gjysmën e parë të shekullit XX në Shkup dhe rrethinë.
 • Rini Useini – Zejtaria në ballafaqim me modernizmin (shembuj nga Çarshia e Shkupit).
 • Neshat Mehmedi – Mjetet për punimin e veshjeve popullore
 • Albnora Musa – Artizanatet në optikën e gazetës Albania
 • Mustaf Haziri – Zejtaria në Mitrovicë gjatë shek. XX
 • Minir Ademi – Zejtaria në Maqedoninë e Veriut, me theks të veçantë në Shkup
 • Ardian Ramadani – Historia dhe llojet e artizanateve në Francë: nga origjina e deri më sot (komparacion me viset shqiptare).

15:30 h – Diskutime dhe konkluzione

Kordinator i konferencës: Dr. Rini Useini (Departamenti i Etnologjisë, Historisë së Artit dhe Arkitekturës Popullore).

 

Shikoni gjithashtu

Tri vepra të Institutit u promovuan në Akademinë e Shkencave të Shqipërisë

Në kuadër të panairit akademik të radhës të organizuar nga qendrat akademike shqiptare, që sivjet …