Albanologët arbëreshë, vizitë në ITSHKSH

1Shkup, 23.09.2014 – Sot Institutin e Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve – Shkup, e vizitioi një delegacion i arbëreshëve të Italisë, i udhëhequr nga dekani i Fakultetit Albanologjik të Universitetit të Kalabrisë dhe studiues i njohur i albanologjisë, Prof. dr. Francesko Altimari. Delegacioni u prit nga stafi shkencor i Institutit dhe drejtori Dr. Skender Asani, i cili theksoi se një nga qëllimet e këtij takimi, është vënja e bazave të bashkëpunimit në mes këtyre dy institucioneve të rëndësishme nga fusha e shkencave albanologjike. “Shqiptarët më së miri e argumentojnë se janë pjesë e civilizimit evropian nëpërmjet figurës së Skenderbeut, Nënë Terezës dhe prezencës shumëshekullore të arbëreshëve nëpër Evropë”, tha Asani. Sipas tij, nëpërmjet këtyre aktiviteteve, siç është edhe manifestimi “Java arbëreshe”, në Shkup është rifreskuar kujtimi për gjuhën arkaike arbëreshe, veshjet popullore, traditën, kulturën, folklorin e pasur, etj.

Ndërsa, Prof. Francesko Altimari gjatë prezantimit të tij tha se shkenca albanologjike mund të ecë përpara vetëm se përmes një bashkëpunimit të mirëfilltë dhe krijimit të një rrjeti të gjerë të bashkëpunëtorëve shkencor, të cilët “gurë-gurë do të bëjnë kala”. Ai më tej theksoi se katedra që e udhëheq ai, deri më tani ka botuar mbi 50 vepra të rëndësishme nga fusha e albanologjisë, dhe se në realizim e sipër është një projekt shumë i guximshëm – përpilimi i Fjalorit të madh të arbërishtes, me arkivin elektronik digjital.

Në kuadër të delegacionit arbëresh, ishte edhe Prof. Mateo Mandela drejtues i studimeve albanologjike në Universitetin e Palermos, i cili shprehu fjalë miradije rreth botimit të revistave me nivel të lartë të ITSHKSH-së, të cilat u japin mundësi studiuesve të rinj të komunikojnë mes vete dhe të ballafaqohen me kulturën evropiane.

Në fund të vizitës, drejtori i ITSHKSH-së, Dr.Skender Asani, u dhuroi mysafirëve të nderuar arbëreshë, kompletet e librave dhe revistave të botuara nga Instituti.

Delegacioni arbëresh po qëndron në Shkup, në kuadër të manifestimeve kulturore “Tingujt e Çarshisë” dhe “Java arbëreshe”. /www.itsh.edu.mk/

23

—————————————————————————————————

Facebook Koment

Shikoni gjithashtu

Drejtori Asani: Na pret bashkëpunim i frytshëm me Bashkësinë Islame

Shkup, 23 janar 2023 – Sot, drejtori i Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të …