Agjenda e konferencës ~ DASMAT NË TREVAT SHQIPTARE ~

 

AGJENDA E KONFERENCËS SHKENCORE

~ DASMAT NË TREVAT SHQIPTARE ~

Më 3 maj 2019 (e premte), ora 9:30

Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve- Shkup

Koordinator: Sefer TAHIRI

-Hapja e konferencës shkencore

-Fjalë përshëndetëse e drejtorit të ITSHKSH-së, Skender ASANI

 

Kumtesat e studiuesve:

 

 1. Izaim MURTEZANI, Instituti i Folklorit në Shkup:

“Simbolika e pjellorisë – (Sipas shembujve të ritualit dasmor Lypja e pulave)”

 

 1. Bukurije MUSTAFA, ITSHKSH- Shkup:

“Disa elemente kanunore dhe etnoleksema të dasmës”

 

 1. Hamit XHAFERI, Universiteti i Evropës Juglindore në Tetovë:

Këngët e dasmave në trevën e Kërçovës”

 

 1. Emine SHABANI, Universiteti i Tetovës:

“Modelet martesore në sferën sakrale dhe historike”

 

 1. Vebi BEXHETI, Universiteti i Evropës Juglindore në Tetovë:

“Disa veçori të dasmës së fshatit Veshallë të Malësisë së Tetovës”

 

 1. Mustafa IBRAHIMI, Universiteti “Nënë Tereza” – Shkup:

“Këngë dhe rite në dasmat e rajonit të Prilepit dhe Krushevës”

 

 1. Nexhat ÇOÇAJ, Universiteti UBT – Prishtinë:

“Dasma dhe specifikat e saj në krahinën e Hasit”

 

 1. Minir ADEMI, ITSHKSH-Shkup & AVNI AVDIU, UNT-Shkup:

“Ritet e dasmës tradicionale nĕ Karadakun e Kumanovës”

 

 1. Ismet BEXHETI, Universiteti AAB – Prishtinë:

“Këngët dhe vallet në dasmat e rajonit të Karadakut”

 

 1. Nevrije B. ISMAILI, Universiteti “Kadri Zeka” në Gjilan:

“Dasma në shtëpinë e vajzës nuse (bazuar në rrethinën e Gjilanit)”

 

 1. Kosovare KRASNIQI, Instituti Albanologjik – Prishtinë:

“Ritet dhe ceremonitë e dasmës në rajonin e Anamoravës”

 

12. Mustafë HAZIRI, Mitrovicë:

“Ritet e dasmës tradicionale në Drenicë të Kosovës”

 

 1. Besnik RAMETI, ITSHKSH – Shkup:

 “Ritet dhe ceremonitë e dasmave në Raçe të Shkupit”

 

 1. Rini USEINI, ITSHKSH – Shkup:

“Aspektet ekonomike në dasmat bashkëkohore shqiptare në Maqedoninë e Veriut”

 

(Kohëzgjatja e referimit të studiuesve është 10 minuta)

 

Kontakt: +38970401033
E-mail: kontakt@itsh.edu.mk

 

 Mbështetur nga Ministria e Kulturës e
Republikës së Maqedonisë së Veriut

 

 

Shikoni gjithashtu

PRESIDENTJA OSMANI BASHKË ME DREJTORIN E ITSHKSH, SKENDER ASANI, MBOLLËN BREDHIN E NËNË TEREZËS

“Bredhi dedikuar Nënë Tereze simbolizon lidhjen mes njerëzve, popujve e vendeve. Shembulli i saj në …