Urim me rastin e Krishtlindjes! / Честитка по повод Божиќ!

СРЕЌНОВО ИМЕ НА ДОБРИТЕ ДЕЛА КОИ ГО ИМААТ БОЖЈИОТ БЛАГОСЛОВ!

Почитуван Архиепископ Охридски и Македонски г.г. Стефан,

Во име на вработените на Институтот за духовно и културно наследство на Албанците во Скопје, сакаме да Ви ги изразуваме нашите искрени чувства по повод Божиќ, посакувајќи овој традиционален христијански празник да помине во пријатна семејна и јавна атмосфера.

Празниците ги зближуваат луѓето, исто како и Божиќ, кој заедно со својата древна семантика им ја пренесува на генерациите возвишената љубов и посветеност за добрите дела кои го добиваат Божјиот благослов.

Би сакале атмосферата на овој празник да ја зрачи и во следните денови и недели светлината на разбирањето и подршката меѓу луѓето, правејќи ги поблагородни животните цели на ците луѓе во овој свет.

Среќен Божиќ!

Д-р Скендер АСАНИ – директор на ИДКНА – Скопје

…………………………………………………..

GËZUAR – NË EMËR TË VEPRAVE TË MIRA QË MARRIN BEKIMIN HYJNOR!

I nderuari kryepeshkop i Ohrit dhe Maqedonisë z. z. Stefan,

Në emër të punonjësve të Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve në Shkup, u shprehim ndjenjat tona të sinqerta me rastin e Krishtlindjes, duke u uruar që kjo festë tradicionale e krishtere të kalojë në atmosferë të ngrohët familjare dhe publike.

Festat i bashkojnë njerëzit, ashtu siç ndodhë edhe me Krishtlindjen, e cila bashkë me semantikën e lashtë që mbart më vete, përcjell tek brezat edhe dashurinë dhe përkushtimin sublim për veprat e mira që marrin bekimin hyjnor.

Do të donim që atmosfera e kësaj feste të rrezatojë edhe në ditët dhe javët në vijim dritën e mirëkuptimit dhe ofrimit në mes të njerëzve, duke i bërë më fisnike qëllimet jetësore të njerëzve.

Gëzuar dhe për shumë mot urime Krishtlindjen!

Dr. Skender ASANI – drejtor i ITSHKSH, Shkup

 

Shikoni gjithashtu

ITSHKSH ORGANIZON KONFERENCËN SHKENCORE “ZEJTARIA DHE PUNIMET ARTIZANALE NË TREVAT SHQIPTARE”

 INSTITUTI I TRASHËGIMISË SHPIRTËRORE E KULTURORE TË SHQIPTARËVE – SHKUP   organizon konferencën shkencore vjetore “Java …