U përmbyll “Java kulturore shqiptare në Amerikë”

Mbrëmë (15.09.2019) Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve e vazhdoi “Javën kulturore shqiptare në Amerikë”, e cila është organizuar në kuadër të aktiviteteve për përkujtimin e tragjedisë së 11 Shtatorit.
Dita filloi me meshën e organizuar në Kishën Katolike “Zoja e Shkodrës” në Nju-Jork, e cila u organizua për 100-vjetorin e vdekjes së Kolë Bojaxhiut. Aty prifti i kësaj kishe, Dom Pjetër Popaj, i falënderoi mysafirët nga Shkupi dhe u lut për shpirtin e babait të Nënës Terezë.
Pjesa tjetër e aktiviteteve përmbyllëse u zhvillua në Federatën Panshqiptare “Vatra”, ku delegacioni i Institutit e promovoi vëllimin me kumtesa nga konferenca e organizuar më 1
gusht në Shkup për 100-vjetorin e vdekjes së Kolë Bojaxhiut, që erdhi si bashkëpunim i Institutit me Shtëpinë Përkujtimore të Nënës Terezë në Shkup.
Panelin promovues te “Vatra” e hapi nënkryetari i saj, Agim Rexha, i cili i falënderoi mysafirët dhe theksoi se “Puna e Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të
Shqiptarëve nga Shkupi tashmë meriton respektin e të gjitha institucioneve relevante shkencore gjithëshqiptare, por jo vetëm”.
Pas tij foli Dr. Skender Asani, drejtor i Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve, i cili tha se konferenca për Kolë Bojaxhiun është në frymën e studimeve të Institutit për njohjen e trashëgimisë së Nënës Terezë. Ai tha se: “Kolë Bojaxhiu ka qenë një
figurë e rëndësishme e lëvizjes kombëtare shqiptare dhe kjo konferencë vetëm e ka vendosur atë në vargun e gjatë të veprimtarëve të tjerë shqiptarë, aty u e ka vendin”. Njohja e Kolë
Bojaxhiut dhe e familjes së tij – theksoi ai – është një mënyrë tjetër për ta njohur
personalitetin e Gonxhe Bojaxhiut – Nënës Terezë dhe vatrën ku ajo u lind dhe u kalit për t’ia falë botës.
Në panel foli edhe Sekretari Shkencor i Institutit, Dr. Zeqiria Ibrahimi, i cili tha se “Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore Shqiptare dhe Shtëpia Përkujtimore e Nënës Terezë
janë dy institucione që kujdesen në mënyrë të veçantë edhe për trashëgiminë e katolikëve
shqiptarë, veçmas për Nënën Terezë, duke e bërë kështu Shkupin një epiqendër heterogjene të kulturës dhe historisë shqiptare, ashtu siç ka qenë edhe në të kaluarën”.
I fundit foli edhe Dr. Paulin Marku – historian nga Tirana, i cili e përgëzoi Institutin për punën e bërë dhe shfaqi admirim edhe për kujdesin që ka ky institut për historinë e katolikëve
shqiptarë në Maqedoni.
Vijoi pastaj një debat, që përfundoi me librat e dhuruara për ”Vatrën”, si dhe mirënjohjet “Mik i Institutit”, që drejtori Asani i ndau për z. Dritan Mishta – kryetar i Vatrës dhe z.Marjan Cubi – veprimtar i dëshmuar në SHBA dhe anëtar i Kryesisë së “Vatrës”.
Me këtë aktivitet u përmbyll edhe edicioni i dytë i “Javës kulturore shqiptare në Amerikë”.

Shikoni gjithashtu

NGA E SHKUARA TEK E ARDHMJA, DUHET TË KALOJË KULTURA INSTITUCIONALE E KUJTESËS

(Me rastin e shënimit të 25-vjetorit të Eksodit të Bllacës në Qendrën përkujtimore “Bllaca 99”) …