Shkupi shënoi njëqindvjetorin e çlirimit

Njëqindvjetori i çlirimit të Shkupit është pjesë e kalendarit të shënimeve shtetërore dhe është realizuar nga më shumë institucione, si komuna e Çairit, Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore, Shoqata e Historianëve Shqiptarë, e të tjera

valleShkup, 12 gusht 2012 – Data e 100 vjetorit të çlirimit të Shkupit nga kryengritësit Idriz Seferi, Isa Boletini e Hasan Prishtina…, është shënuar me një sërë aktivitetesh përkujtimore dhe në praninë e pinjollëve të atdhetarëve shqiptarë që kontribuuan në këtë ditë, si Mehmet Prishtina – pasardhës i Hasan Prishtinës, Njazi Idrizi, pasardhës i Idriz Seferit, Gjon Ded Ukaj – pasardhës i Ded Gjo Lulit, e të tjerë.

Aktivitetet kanë nisur me meshën në gjuhën shqipe në Shtëpinë Memoriale të Nënës Terezë në Shkup, për nder të babit të Nënë Terezës – Kolë Bojaxhiu, i cili ishte themelues i bandës frymore “Zani i Maleve”, me të cilën një shekull më parë u pritën kryengritësit shqiptarë. Mesha u udhëhoq nga Don Viktor Sopi.

mesha

Me pas u promovua edhe pulla postare “Zani i Maleve”, me imazhet e pjesëtarëve të korit muzikor. Promovimi i pullës postare, për drejtorin e Postave të Maqedonisë, Rafiz Aliti është një formë për të lënë shenjë e cila do ta përkujtonte më gjatë këtë datë historike.

Zëvendëskryeministri Musa Xhaferri duke e cilësuar periudhën 1910-1912, si fillimin e një faqeje të re për historinë e shqiptarëve, është shprehur se gjithë kjo ecuri dëshmon për zhvillimin e ndërgjegjes politike kombëtare të të gjithë popullit shqiptar, pa dallime krahinore.

“Kryengritja e vitit 1912 u kurorëzua me çlirimin e Shkupit, ku ne sot shënojmë këtë datë ndërsa vetë mënyra e pritjes së kryengritësve nga ana e popullsisë, me një orkestër muzikore të cilët sot po e përkujtojmë edhe më promovimin e pullës postare, me motive të këtij grupi të formuar nga patrioti Kolë Bojaxhiu enkas për pritjen e trupave shqiptare, si dhe rrjedha e ngjarjeve historike të mëvonshme në këtë qytet për Lëvizjen Kombëtare , siç ishte Kuvendit i Shkupit disa muaj më vonë, domosdoshmërish dëshmojnë rëndësinë e 12 gushtit në historinë tonë kombëtare”, tha Xhaferi.

Mehmet-Prushtina-Ahmeti-MexhitiKryetari i Komunës së Çairit, Izet Mexhiti, vuri në dukje se dominon fryma e 100 viteve më parë dhe se janë bërë përpjekjet maksimale që kjo datë të shënohet me të gjithë meritat që i takon.

100 vjetori i çlirimit të Shkupit është pjesë e kalendarit të shënimeve shtetërore dhe është realizuar nga më shumë institucione, si komuna e Çairit, Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore, Shoqata e Historianëve Shqiptarë, Libraria e Çarshisë, e të tjera.

Aktivitetet kanë vijuar me defile të pinjollëve, të paraprirë me parakalimin e anëtarëve të Shoqatës së Motoristëve ‘Dardanians MC’. Ata u pritën me zurla e daulle në Çarshinë e Vjetër, për të vazhduar me vizitën në Kalanë e Shkupit, dhe me një iftar të hapur te xhamia e Murat Pashës, ku kryetari i BDI-së Ali Ahmeti, kryetari i Çairit Izet Mexhiti dhe Mehmet Prishtina, ndanë mirënjohje për familjet çlirimtare.

Të gjitha aktivitetet u përmbyllën me një koncert të madh muzikor zbavitës për të rinj në Kalanë e Shkupit, me pjesëmarrjen e këngëtarëve të njohur të skenës shqiptare. /koha & itshksh/

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Shikoni gjithashtu

NGA E SHKUARA TEK E ARDHMJA, DUHET TË KALOJË KULTURA INSTITUCIONALE E KUJTESËS

(Me rastin e shënimit të 25-vjetorit të Eksodit të Bllacës në Qendrën përkujtimore “Bllaca 99”) …

4 comments

  1. Pingback: Winchester Shotguns

  2. Pingback: faceless youtube niches

  3. Pingback: zerds

  4. Pingback: lsm99live.net

Leave a Reply