Shënohet 108-vjetori i Çlirimit të Shkupit

Shkup, 12 gusht 2020 – Me rastin e 108-vjetorit të Çlirimit të Shkupit nga ana e kryengritësve shqiptarë, sot Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve (ITSHKSH) – Shkup, në bashkëpunim me Komunat Çair dhe Saraj të Shkupit, organizoi Akademi përkujtimore dhe promovoi poemën “Adem Jashari” të autorit Ilir Shaqiri.
“Çlirimi i Shkupit ishte epiqendra e të gjitha zhvillimeve, për arsye se bashkë me çlirimin e Shkupit ndodhi edhe një mobilizim i përgjithshëm, ndërkohë që forcat kryengritëse shqiptare vazhduan me çlirimin e shumicës së fshatrave dhe qyteteve në gjithë Vilajetin e Kosovës dhe më gjerë”, theksoi drejtori i Institutit, Skender Asani. Sipas tij, kjo datë ka reflektuar edhe zhvillimet e mëvonshme politike, dhe në historinë më të re të shqiptarëve, në këtë datë është shënuar edhe arritja e Marrëveshjes së Ohrit, e cila i hapi vendit dhe shqiptarëve të këtushëm perspektiva të reja.
Para të pranishmëve foli edhe deputeti i Shkupit, Izet Mexhiti, i cili përkujtoi këtë datë të rëndësishme të historisë sonë kombëtare, e cila viteve të fundit u shënua denjësisht në Shkup, me vendosjen e shtatoreve të heronjve Hasan Prishtina e Isa Boletini.
Akademinë solemne e nderoi edhe pasardhësi i Hasan Prishtinës, veprimtari Mehmet Prishtina, i cili theksoi rëndësinë e 12 gushtit dhe simbolikën e madhe që e ka kjo ngjarje për të gjithë shqiptarët.
Në pjesën e dytë të këtij aktivitetit, u bë edhe promovoi i poemës “Adem Jashari” të autorit Ilir Shaqiri, një botim i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës. Rreth poemës dhe një bio-bibliografi të autorit, e paraqiti Besir Jashari.
I pranishëm në këtë ngjarje ishte edhe kreu i Komunës së Çairit, Visar Ganiu. Ndërsa, delegacione nga Instituti, si dhe nga komunat e Çairit dhe Sarajit, vendosën lule te shtatorja e Hasan Prishtinës, te pllaka përkujtimore e Mursel Ahmet Delisë në Çair, dhe te shtatorja e Isa Boletinit në Saraj.
Prej vitit 2012, me rastin e shënimeve të 100-vjetorit të pavarësisë së Shqipërisë, çdo 12 gusht shënohet Çlirimi i Shkupit nga kryengritësit shqiptarë të prirë nga Hasan Prishtina.

Shikoni gjithashtu

“MBJELLIM DASHURI” PËR NËNËN TEREZË, NJË EKSPOZITË QË BËRI BASHKË PRESIDENTËT BEGAJ DHE OSMANI

Fotografitë e përzgjedhura dhe sistemuara nga ITSHKSH, bashkë me dokumentet e rralla të siguruara nga …