REAGIM: ITSHKSH DËNON ASHPËR DËMTIMIN E BREDHIT TË NËNËS TEREZË! / РЕАКЦИЈА: ИДКНА СО ОСТРА ОСУДА ЗА ОШТЕТУВАЊЕТО НА ЕЛАТА НА МАЈКА ТЕРЕЗА!

Shkup, 4 korrik – Dje njoftuam për shkuljen nga era të bredhit të Nënës Terezë në sheshin e Shkupit dhe apeluam që të ndërmerren të gjitha masat që ky bredh të rikthehet aty ku ka qenë. Çuditërisht ky apel i ynë hasi në vesh të shurdhër dhe sot në vend se ta sanojnë gjendjen, duke e rikthyer bredhin në gjendjen e mëparshme, atë e kanë pre në disa pjesë, e kanë ngarkuar në kamionetë dhe e kanë dërguar në një drejtim të panjohur. Ndërmarrja që i ky kryer këto veprime, ka bërë një akt barbar ndaj një objekti që i takon trashëgimisë së Nënës Terezë, sepse bëhet fjalë për një bredh që është mbjellë nga vet dora e saj në vitin 1980, andaj ITSHKSH-Departamenti për trashëgiminë e Gonxhe Bojaxhiut-Nënës Terezë kërkon me urgjencë nga autoritet komunale dhe qendrore që të nisin procedurat e marrjes në përgjegjësi ndaj kryerësve të këtij akti të shëmtuar .

Se në çfarë gjendje është ky bredh, flasin vet fotografitë që i shkrepëm disa çaste pasi që është kryer kjo shëmti me pasoja të pariparueshme.

ITSHKSH-Departamenti për trashëgiminë e Gonxhe Bojaxhiut-Nënës Terezë ka kohë që ka iniciuar në formë të një elaborati shpalljen e trashëgimisë së Nënës Terezë aset kombëtar në mbrojtje të shtetit, andaj në frymën e kësaj kërkese këmbëngulim që institucionet shtetërore të veprojnë në frymën e normave që parashihen ndaj të gjithë atyre që dëmtojnë trashëgiminë kulturore e shpirtërore.

Njëherësh kërkojmë nga autoritetet e Qytetit të Shkupit që në një afat sa më të shkurtër të mbjellin një bredh tjetër, por me përmasa më të mëdha, ku sërish do të rikthehet shënimi i gravuar që tregon se Nënë Tereza e kishte mbjellë një bredh në vendin ku kishte qenë shtëpia e saj e lindjes.

 

ITSHKSH-Departamenti për trashëgiminë e Gonxhe Bojaxhiut-Nënës Terezë

 

Shkup, 4 korrik, 2022


РЕАКЦИЈА: ИДКНА СО ОСТРА ОСУДА ЗА ОШТЕТУВАЊЕТО НА ЕЛАТА НА МАЈКА ТЕРЕЗА!

Скопје, 4 јули – Вчера најавивме откорнување на елата на Мајка Тереза на скопскиот плоштад и апелиравме да се преземат сите мерки ова дрво да се врати таму каде што беше. Зачудувачки, овој наш апел остана незабележан и денеска наместо да се санира состојбата, да ја врати елата во првобитната положба, се пресече на неколку делови, се натовари во камион и испрати во непознат правец. Фирмата која ги извршила овие дејствија, направила варварски чин врз објект кој припаѓа на наследството на Мајка Тереза, бидејќи се работи за ела засадена од нејзина рака во 1980 година. Затоа ИДКНА – Одделот за наследство на Гонџе Бојаџиу – Мајка Тереза итно бара од општинските и централните власти да започнат процедура за преземање одговорност за сторителите на овој грозен чин.
Фотографиите кои ги направивме неколку моменти откако беше сторена оваа грдотија со непоправливи последици, зборуваат во каква состојба е оваа ела.
ИДКНА – Оддел за наследство на Гонџе Бојаџиу – Мајка Тереза веќе подолго време во форма на елаборат иницираше да се прогласи наследство на Мајка Тереза за национално богатство во одбрана на државата, и затоа во духот на ова барање инсистираме државните институции да постапат според нормите кои се предвидени против сите што го оштетуваат културното и духовното наследство.
Воедно, бараме од надлежните на Град Скопје што поскоро да засадат уште една ела, но со поголеми димензии, каде што ќе биде изгравирана белешката дека Мајка Тереза засадила ела на местото кое било нејзин дом.

ИДКНА – Оддел за наследство на Гонџе Бојаџиу – Мајка Тереза

Скопје, 4 јули 2022

 

Shikoni gjithashtu

PRIZRENI, “STACIONI” I RADHËS I “DRITËS SË GONXHES”

Prizren, 29 gusht 2023 – Karvani i Manifestimit kulturor-shkencor “Drita e Gonxhes”,  sot zbarkoi në …