ITShKSh, në fokusin e interesimit të Departamentit të Shtetit Amerikan (AL, MK)

PUNA E ITSHKSH, NË FOKUSIN E INTERESIMIT TË DEPARTAMENTIT TË SHTETIT AMERIKAN

Uashington, 25 shtator – Në përmbyllje të vizitës në Uashington, hulumtuesit shkencor të ITSHKSH, të premten patën një takim tepër të frytshëm me Stacy Bernard Davis Zv/drejtoreshë e Zyrës së të Dërguarit Special për Çështje të Holokaustit dhe Joanna Wulfsberg, zyrtare e Zyrës për Maqedoninë e Veriut për liritë fetare pranë Departamentit të Shtetit Amerikan.

Përvoja e ITSHKSH në trajtimin e lirive fetare dhe të Holokaustit, ishte fokusi i këtij takimi, me ç’rast drejtori i ITSHKSH, prof.dr. Skender Asani, i informoi zyrtarët e lartë amerikanë me disa nga aktivitetet konkrete të Departamentit për edukimin dhe hulumtimin e  Holokaustit dhe Departamentit për studimin e figurës së Gonxhe Bojashiut-Nënës Tereze. Në vëmendjen e nikoqirëve u sollën disa botime të këtyre departamenteve, duke veçuar me këtë rast librin “Legjislacioni bazik mbi antisemitizmin i mbretërisë bullgare”, nga autorët Skender Asani, Nora Maliqi – Zylali dhe Vlado Popovski si dhe disa botime që kanë trajtuar emrin dhe figurën e Nënës Tereze.

Departamenti i Shtetit Amerikan deri më tani e ka përfshi ITSHKSH-në në dy raportet vjetore mbi liritë fetare në botë, duke e veçuar kontributin e këtij Instituti në trajtimin e problematikave që inkurajojnë luftimin e antisemitizmit dhe luftimin e mohimit të  Holokaustit.

Zyrtarët e lartë të Departamentit Amerikan, gjatë këtij takimi shprehën  interesimin e tyre që edhe në të ardhmen të ndjekin nga afër veprimtarinë hulumtuese e shkencore të ITSHKSH-së, siç edhe kanë vepruar deri më tani dhe premtuan se ITSHKSH në vazhdimësi do ta ketë vëmendjen e tyre.

Thithja e përvojave të avancuara amerikane në fushën e lirive fetare dhe luftimin e devijimeve të ndryshme shoqërore, ka qenë dhe mbetet preokupim i ITSHKSH-së, kurse dëshmi e këtyre përvojave është se tre përfaqësuesit e ITSHKSH që aktualisht po qëndrojnë në Uashington, janë alumni amerikan, si shprehje përkushtimit dhe vizitave të shumta studimore në qendrat e ndryshme hulumtuese e akademike amerikane.

*****

РАБОТАТА НА ИДКНА, ВО ФОКУС НА ИНТЕРЕСОТ НА АМЕРАНСКИОТ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ

Вашингтон, 25 септември – На крајот од нивната посета на Вашингтон, истражувачите на ИДКНА во петокот имаа многу плодна средба со Стејси Бернард Дејвис, заменик директор на Канцеларијата на специјалниот пратеник за Холокаустот и Јоана Волфсберг, деск офицер за Северна Македонија за верска слобода во Стејт департментот на САД.

Искуството на ИДКНА во негувањето на верските слободи и Холокаустот, беше во фокусот на оваа средба, во кој случај директорот на ИДКНА, проф.д -р. Скендер Асани, ги извести високите претставници на Американскиот Стејт департмент за некои од конкретните активности на Одделот за образование и истражување на Хокоауст и Одделот за проучување на фигурата на Гонџе Бојаџиу-Мајка Тереза. Неколку публикации на овие одделенија беа ставени на внимание на домаќините, истакнувајќи ја во оваа прилика книгата „БАЗИЧНОТО АНТИСЕМИТСКО ЗАКОНОДАВСТВО НА ЦАРСТВО БУГАРИЈА”, од авторите Скендер Асани, Нора Малиќи – Зулали и Владо Поповски, како и некои публикации кои го третираат името и фигурата на Мајка Тереза.

Стејт департментот на САД досега го има вклучено ИДКНА два пати по ред, во своите годишни извештаи за верската слобода низ целиот свет, истакнувајќи го придонесот на Институтот за решавање на прашањата што ја поттикнуваат борбата против анисемитизмот и негирањето на Холокаустот.

Високите претставници на Стејт департментот на САД, за време на оваа средба изразија интерес да продолжат внимателно да ги следат истражувачките и научните активности на ИДКНА, како што тоа го правеа досега и ветија дека ИДКНА ќе продолжи да го има вниманието на Стејт департментот на САД.

Апсорбирањето на напредните американски искуства во областа на верската слобода и борбата против разни општествени отстапувања, беше и останува главна преокупација на ИДКНА, а доказ за овие искуства е дека тројцата претставници на ИДКНА кои во моментов престојуваат во Вашингтон, се алумни на Стејт депратментот, како израз на посветеност и бројни студиски посети на разни американски истражувачки и академски центри.

Shikoni gjithashtu

Drejtori i ITSHKSH Asani u prit nga kryetarja e Komisionit parlamentar për Arsim, Vasilevska

Bashkëpunimi ynë si ITSHKSH me Parlamentin e Maqedonisë së Veriut ka qenë pjesë e frymës …