Prej 14 deri më 22 Nëntor 2020, vijnë “Ditët e Alfabetit”

Nga e dita shtunë, në Institutin e Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore i Shqiptarëve të Maqedonisë në Shkup (ITShKSh), do të zhvillohen një sërë ngjarjesh në përkujtim të 112-vjetorit të Kongresit të Manastirit.

Prej 14 deri më 22 Nëntor 2020, vjen me një̈ format të kompletuar dhe mjaft me interes për shkencën albanologjike,  edicioni i dytë i manifestimit tradicional kulturor – shkencor “DITËT E ALFABETIT – 2020”.

Aktivitetet e sivjetme do të jenë në shenjë nderimi e respekti të personaliteteve të shquara  iluministe, që lanë gjurmë të pashlyeshme në trashëgiminë tonë të pasur kulturore-historike që nga Kongresi i Manastirit e deri në ditët e sotme, si: Zonja e Parë e Alfabetit – Parashqevi Qiriazi, Nëna e mbarë botës – Shën Tereza, dy perlat e muzikës shqiptare – Nexhmije Pagarusha e Hanife Sejfulla Reçani, ballkanologia e njohur Olivera Jashar Nasteva, arkeologja Exhlale Dobruna-Salihu, dhe studiuesja letërsisë Floresha Dado.

Për shkak të gjendjes aktuale me pandeminë, të gjitha aktivitetet do të zhvillohen duke respektuar protokollet e Ministrisë̈ së Shëndetësisë̈ dhe kryesisht pa praninë̈ e publikut të gjerë!

Shikoni gjithashtu

NGA E SHKUARA TEK E ARDHMJA, DUHET TË KALOJË KULTURA INSTITUCIONALE E KUJTESËS

(Me rastin e shënimit të 25-vjetorit të Eksodit të Bllacës në Qendrën përkujtimore “Bllaca 99”) …