Njoftim: Më 15 qershor në Shkup, Konferenca III Ndërkombëtare e Arkivistikës

Arkivat dhe të drejtat e njeriut

Konferenca III Ndërkombëtare e Arkivistikës

organizuar me bashkëpunimin e

Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve – Shkup (Maqedoni e Veriut)

Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave – Tiranë (Shqipëri)

Agjencisë Shtetërore të Arkivave – Prishtinë (Kosovë)

14 – 15 qershor 2019

Shkup, Maqedoni e Veriut

E premte, 14 qershor

Ora 17:00 – vizitë me autobus në qytetin e Shkupit.

 

E shtunë, 15 qershor

Salla e Kuvendit Komunal të Komunës së Çairit

Ora 09:30 – regjistrimi i pjesëmarrësve

        10:00 – 10:30 – përshëndetjet e organizatorëve dhe të përfaqësuesve

Fjala e koordinatorëve të konferencës, Nora Maliqi (RMV), Shpresa Mekaj (KS), Sokol Çunga (AL)

  1. Visar Ganiu, Kryetar i Komunës së Çairit
  2. Skender Asani, Drejtor i ITSHKSH, Shkup
  3. Ardit Bido, Drejtor i DPA, Tiranë
  4. Ramë Manaj, Drejtor i ASHAK, Prishtinë
  5. Gjergj Dedaj, Ambasador i Republikës së Kosovës në Shkup
  6. Fatos Reka, Ambasador i Republikës së Shqipërisë në Shkup.

 

Punimet e konferencës

Koha e çdo kumtese: 10 minuta

Seanca e parë, ora 10:30 – 11:20

Drejtojnë seancën:

Dr. Skënder Asani (kryetar), Dr. Ardit Bido (anëtar), M.A. Ramë Manaj (anëtar)

 Dr. Ardit BIDO

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave, Shqipëri

PËRSHKRIMI (SKEDIMI) ELEKTRONIK I DOKUMENTEVE ARKIVORE SIPAS STANDARDEVE NDËRKOMBËTARE

 

Pranvera GASHI

ARKIVAT ELEKTRONIKE – ARKIVA TË KOHËS MODERNE

 

Elsa SAKA

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave, Shqipëri

ARKIVISTIKA DHE SFIDAT TEKNOLOGJIKE. INFORMATIZIMI I ARKIVAVE.

 

Gea SULO

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave, Shqipëri

QEVERIA E VLORËS SIPAS SISTEMIT DIXHITAL

 

PhDc Jonida SELA

Instituti i Antropologjisë Kulturore dhe Studimeve të Artit, Tiranë

Qendra Kombëtare e Veprimtarive Folklorike

RITI I HUMBUR I LLAZOREVE I “GJALLË” NDËR ARKIVAT E NUMERIZUARA

 

 

Seanca e dytë, ora 11:30 – 12:30

Drejtojnë seancën:

Dr. Isamedin Azizi (kryetar), Dr. Endrit Musaj, (anëtar), MA. Elsa Saka (anëtare)

Adem ADEMI

SHKELJA E TË DREJTAVE NJERËZORE NË KOSOVË 1990 – 1997, SIPAS MATERIALEVE TË ARKIVËS SË KOSOVËS

 

M.A. Hysen Azemi

Agjencia Shtetërore e Arkivave të Kosovës

HISTORIKU I ZHVILLIMIT TË ARKIVAVE NË KOSOVË NËN REGJIMET REPRESIVE

 

Jusuf OSMANI

GJETJA, KOMUNIKIMI DHE RUAJTJA E INFORMATAVE NË INSTITUCIONET ARKIVORE

 

Sami SALLAHU

Arkivi Qendror i Policisë së Kosovës

ADMINISTRIMI DHE RUAJTJA E INFORMACIONIT TË KLASIFIKUAR

 

Zelije Shala

Agjencia Shtetërore e Arkivave të Kosovës

SHËRBIMI DHE PËRGJEGJËSITË INSTITUCIONALE NDAJ DOKUMENTEVE

 

Demokrat VATAJ

SHFRYTËZIMI I LËNDËS ARKIVORE

 

Seanca e tretë, ora 12:40 – 13:30

Drejtojnë seancën:

Prof. Dr. Jusuf Osmani (kryetar), MA Shpresa Mekaj (anëtare), Ruzhdi Panxha (anëtar)

 

Msc. Enkelejda SEJDINI (BALLA)

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave, Shqipëri

MENDIMI ARKIVOR SHQIPTAR. PROBLEME DHE ZGJIDHJE TEORIKE – PRAKTIKE

 

Dr. Erena HASKA

Drejtore e Arkivit, Televizioni Kombëtar Top Channel, Shqipëri

TERMINOLOGJIA ARKIVORE NË DOKUMENTIM: RASTI I ARKIVAVE SHQIPTARE

 

Ph.D. Lida MIRAJ

AN ARCHIVAL RESEARCH REPORT ON THE ACTIVITY OF THE ITALIAN ARCHAEOLOGICAL MISSION IN ALBANIA (1924-1943)

 

Fjoralba VUKATANA

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave

PASURIMI I ARKIVAVE VENDORE SHTETËRORE  ME DOKUMENTE NGA INSTITUCIONET SHTETËRORE VENDORE-SEKRETARITË/ FONDKRIJUESI

 

Alketa LUARI

DOKUMENTACIONI ARBËRESH NGA VITI 1950-1985 NË ARKIVIN HISTORIK TË MPJ

 

Pushim, drekë e përbashkët, ora 13:30 – 14:30

 

 Seanca e katërt, ora 14:30 – 15:30

Drejtojnë seancën:

MA Ramë Manaj (kryetar), PhD.c. Nora Maliqi (anëtare), MA Fjoralba Vukatana (anëtare)

Hysen IBRAHIMI

ARKIVI SHQIPTAR NGA SUEDIA

 

Vullnet ISENI

Arkivi Shtetëror i Republikës së Maqedonisë së Veriut – Njësia rajonale Kumanovë

VEPRIMTARIA DHE ZHVILLIMI I ARKIVAVE NE MAQEDONI NGA VITI 1929-1951

 

M.A. Shpresa MEKAJ

Agjencia Shtetërore e Arkivave të Kosovës

BASHKËPUNIMI I AGJENCISË SHTETËRORE TË ARKIVAVE TË KOSOVËS ME ARKIVAT NË RAJON

 

M.A. Fikrie BERISHA

PASQYRË HISTORIKE E THEMELIMIT DHE ZHVILLIMIT TË ARKIVAVE NË KOSOVË

 

M.A. Ruzhdi PANXHA

Agjencia Shtetërore e Arkivave të Kosovës

BURIME ARKIVORE PËR THEMELIMIN DHE ROLIN E LIDHJES SHQIPTARE TË PRIZRENIT, 1878-1881

 

M.A. Hamit SHALA

Agjencia Shtetërore e Arkivave të Kosovës

ARKIVAT, MJEDISI NATYROR DHE KATASTROFAT MJEDISORE

 

Seanca e pestë, ora: 15:40 – 16:20

Drejtojnë seancën:

Dr. Erena Haska (kryetare), MA Enkelejda Sejdini (anëtare), Vullnet Iseni (anëtar)

Ma. Izet ABDYLI

Biblioteka Kombëtare e Kosovës

KOLEKSIONET LATINE NË BIBLIOTEKËN KOMBËTARE TË KOSOVËS

 

Dr. Hatixhe AHMEDI

Agjencia Shtetërore e Arkivave të Kosovës

VLERA ARTISTIKE E DOKUMENTEVE NË GJUHËN OSMANE NË ARKIVIN E KOSOVËS ME VËSHTRIM TË VEÇANTË NJË BERÂT I VITIT 1315/1898

 

Driada DERVISHI

Teatri “Aleksandër Moisiu”, Durrës

PËRBALLJA E DY GJENERALËVE: PIRRO MANI – SERAFIN FANKO

 

Prof. Asoc. Dr. Rozina Kostani

Universiteti i Arteve, Tiranë

TEATRI DHE HISTORIA, NEVOJA PËR DIALOG MES TYRE, MJETI MË I MIRË I NJË POPULLI PËR TË KËRKUAR LIRINË DHE IDENTITETIN E TIJ. REFLEKSION I DRAMËS SHQIPE NË ARKIVËN E TEATRIT SHQIPTAR, TË MAQEDONISË. REGJISORET E FTUAR DHE DRAMA SHQIPE.

 

Pyetje – komente – përfundime

Ora 16:30 – 17:30

 

MBYLLJA E KONFERENCËS

 

 

 Vendndodhja e sallës së Komunës së Çairit

https://cair.gov.mk/nakontakto/

Adresa: Salla e Kuvendit Komunal të Komunës së Çairit (Cair Municipality), Rr. Hristijan Todorovski Karposh, Skopje 1000.

 

 

Shikoni gjithashtu

NJË LIBER MONOGRAFIK QË SHËRBEN SI URË KOMUNKIMI ME GJENERATAT E ARDHSHME

Nga Prof. Dr. Skender ASANI Libri që po promovojmë sot në Kërçovë është lidhja më …