Kryengritja antiserbe, bashkoi historianët shqiptarë dhe maqedonas

strPas 100 viteve, Kryengritja e shtatorit vihet ne studimin e përbashkët të historianëve shqiptar dhe atyre maqedonas.

Simpoziumi dyditor që u mbajt  në Ohër dhe në Dibër ka për qëllim  nxjerrjen në pah të fakteve historike nga historianë shqiptar e maqedonas  për të zbardhur këtë ngjarje të rëndësishme kombëtare.

Në këtë simpozium ishte i pranishëm Drejtori i Institutit për Trashëgimi Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve në Maqedoni, Shefqet Zekolli i cili diskutoi rreth ngjarjes një shekullore të kryengritjes shqiptare nga hordhitë serbe.

,,Kryengritja e shtatorit gjegjësisht kryengritja antisërbe  edhe pse e lënë pas dore apo thënë shkurt e lënë në heshtje , është hera e parë që historianët nxjerrin fakte historike të përbashkëta për këtë ngjarje  e cila ishte rezistencë  e parë pas Pavarësisë së Shqipërisë kundër pushtuesit serb të cilët këto territore iu ndanë në konferencën e Londrës të vitit 1913″, theksoi historian Qerim Lita.

Ndërkaq historiani Naim Halimi potencoi se kjo kryengritje pati sukses, shpejt u shpartallua nga forcat serbe të cilat pastaj bënë masakra ndaj popullatës shqiptare, ku vetëm nga Dibra u dëbuan mbi 25 mijë banorë dhe se  kjo kryengritje u zgjerua prej Dibre në Strugë, Ohër e Prespë.

Rreth kryengritjes shekullore diskutuan edhe historianët maqedonas, Katerina Todorovska dhe Aleksandar Trajanovski të cilët shpalosën kumtesat e tyre për kryengritjen që përfshiu edhe Ohrin dhe popullin e gjerë maqedonas nga  serbët.

Simpoziumi dyditor në Ohër dhe Dibër, u organizua nga Instituti për Trashëgimi Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve në Maqedoni, dhe Institui i Historisë Nacionale të Maqedonisë. /portalb/

 

——————————————————

Shikoni gjithashtu

NGA E SHKUARA TEK E ARDHMJA, DUHET TË KALOJË KULTURA INSTITUCIONALE E KUJTESËS

(Me rastin e shënimit të 25-vjetorit të Eksodit të Bllacës në Qendrën përkujtimore “Bllaca 99”) …

109 comments

 1. Pingback: เสาเข็มไมโครไพล์

 2. Pingback: pgslot

 3. Pingback: daftar togel resmi

 4. Pingback: does tadalafil work as well as cialis

 5. Pingback: essay paper writing services

 6. Pingback: best admission essay editing service

 7. Pingback: urgent custom essays

 8. Pingback: cheap essay online

 9. Pingback: buy essay online cheap

 10. Pingback: usa essay writing services

 11. Pingback: essay writing service cheap

 12. Pingback: best custom essay service

 13. Pingback: best paper writing site

 14. Pingback: zolpidem online pharmacy no prescription

 15. Pingback: inducible clindamycin resistance in staphylococcus aureus isolated from nursing and pharmacy students

 16. Pingback: boots online pharmacy doxycycline

 17. Pingback: viagra usa online pharmacy

 18. Pingback: post haste pharmacy viagra

 19. Pingback: cialis dosage for ed

 20. Pingback: viagra tablets in india online

 21. Pingback: pictures of penis on cialis

 22. Pingback: cialis 20mg no prescription

 23. Pingback: viagra pills for sale uk

 24. Pingback: viagra average cost

 25. Pingback: how to get generic viagra

 26. Pingback: buy cheap viagra online uk

 27. Pingback: how much is sildenafil 20 mg

 28. Pingback: how to buy tadalafil

 29. Pingback: cialis 60

 30. Pingback: cialis sample request form

 31. Pingback: cialis quebec dollars canadien

 32. Pingback: Moduretic

 33. Pingback: rx clinic pharmacy

 34. Pingback: generic viagra soft tabs online

 35. Pingback: cialis 5mg best price

 36. Pingback: canadian pharmacy for cialis for sale

 37. Pingback: sildenafil tablet brand name

 38. Pingback: masters in pharmacy online

 39. Pingback: buy cialis generic online 10 mg

 40. Pingback: usa viagra online

 41. Pingback: cost of generic viagra in mexico

 42. Pingback: sildenafil 100mg tablets in india

 43. Pingback: cheap generic india viagra

 44. Pingback: Samui International muay thai stadium

 45. Pingback: viagra soft tablets

 46. Pingback: how to get viagra in australia

 47. Pingback: 25 mg tadalafil

 48. Pingback: how much cialis should i take

 49. Pingback: cialis 20 mg price walgreens

 50. Pingback: canadian pharmacy cialis 40 mg

 51. Pingback: metronidazole ip

 52. Pingback: gabapentin hemodialysis

 53. Pingback: trimethoprim/sulfamethoxazole versus sulfadimethoxine

 54. Pingback: lyrica generic name pregabalin

 55. Pingback: valacyclovir insomnia

 56. Pingback: tamoxifen ec50

 57. Pingback: furosemide comprime

 58. Pingback: metformin hautunreinheiten

 59. Pingback: lisinopril niacin

 60. Pingback: get semaglutide online

 61. Pingback: rybelsus uk

 62. Pingback: price of rybelsus in canada

 63. Pingback: cephalexin 500mg for ear infection

 64. Pingback: escitalopram oxalate a controlled substance

 65. Pingback: zoloft sexual side effects female

 66. Pingback: metronidazole scribd

 67. Pingback: keflex for ingrown toenail

 68. Pingback: lexapro vs zoloft weight gain

 69. Pingback: bupropion vs duloxetine

 70. Pingback: click resources

 71. Pingback: fluoxetine premature ejaculation

 72. Pingback: benefits of taking cymbalta and prozac together

 73. Pingback: cheap viagra canada free shipping

 74. Pingback: gabapentin simethicone

 75. Pingback: delayed allergic reaction to amoxicillin

 76. Pingback: antibiotic cephalexin

 77. Pingback: allergic reaction to ciprofloxacin hcl

 78. Pingback: can bactrim treat sinus infection

 79. Pingback: steven johnson syndrome bactrim

 80. Pingback: augmentin 625mg

 81. Pingback: wellbutrin vs effexor

 82. Pingback: ddavp dosing for von willebrand's

 83. Pingback: contrave covered by insurance

 84. Pingback: how long does citalopram stay in your system

 85. Pingback: what are the side effects of ezetimibe

 86. Pingback: flexeril uses

 87. Pingback: propecia vs flomax

 88. Pingback: diclofenac sodium topical gel 1 reviews

 89. Pingback: diovan versus cozaar

 90. Pingback: diltiazem hydrochloride side effects

 91. Pingback: depakote side effects elderly

 92. Pingback: what is aripiprazole 10 mg

 93. Pingback: how long does amitriptyline take to work for nerve pain

 94. Pingback: side effects of allopurinol 100 mg

 95. Pingback: aspirin / carisoprodol

 96. Pingback: bupropion er/sr 150 mg

 97. Pingback: celexa ssri

 98. Pingback: baclofen 10 mg para que sirve

 99. Pingback: amoxicillin vs augmentin

 100. Pingback: snorting buspar

 101. Pingback: ashwagandha reviews

 102. Pingback: semaglutide long island

 103. Pingback: actos dangers

 104. Pingback: 1000 mg robaxin

 105. Pingback: abilify ruined my life

 106. Pingback: acarbose glucose

 107. Pingback: repaglinide and metformin hcl

 108. Pingback: remeron 45 mg

 109. Pingback: when to take protonix

Leave a Reply