Kronika shkencore e ITSHKSH gjatë vitit 2015

itsh

Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve-Shkup (ITSHKSH), duke qenë tashmë një institucion i etabluar që përpiqet me të gjitha energjitë e veta krijuese dhe potencialet hulumtuese të kontribuojë në zhvillimin dhe avancimin e shkencës ndër shqiptarët e Maqedonisë dhe jo vetëm, në vitin 2015 ka dhënë kontribut të çmuar në shumë segmente. Në vijë të këtij konstatimi është përmbushja me sukses dhe përpikëri e planit të punës, i hartuar në fillim të vitit që lamë pas.

Për dallim nga vitet e kaluara, kur objektivisht ka munguar mbështetja financiare nga Ministria e Arsimit, këtë vit ky dikaster së bashku me Ministrinë e Kulturës kanë qenë mbështetësit kryesorë të projekteve dhe aktiviteteve shkencore të ITSHKSH-së përgjatë vitit, ndërsa duhet cekur edhe ndihma e pamohueshme e Komunës së Çairit, por edhe e organizatës së respektuar ZFD nga Gjermania.

PROJEKTE TË SHUMTA NË VITIN 2015

Në vitin 2015 kanë vijuar me sukses të plotë studimet pasdiplomike në programin studimor Histori dhe Marrëdhënie Ndërkombëtare. Gjenerata e parë ka ndjekur semestrin e tretë, ndërsa gjenerata e dytë ka ndjekur semestrin e parë. Në mesin e kandidatëve ka kapacitete nga të cilat priten rezultate shumë pozitive shkencore-hulumtuese.  Më 12 mars Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve në Shkup, organizoi tribunën shkencore në 100- vjetorin e Luftës së përgjakshme të Çanakkalasë, ku edhe shqiptarët dhanë kontributin e tyre me pjesëmarrje masive. Historiani i njohur shqiptar Nebi Dervishi dhe historiani nga Turqia Ebu Bekër Sofleu paraqitën pikëvështrime të ndryshme mbi këtë luftë. Sipas të dhënave të prezantuara, në këtë luftë morën pjesë rreth 35 mijë shqiptarë. Historiani turk sqaroi se 90% prej tyre humbën jetën në luftë, ndërsa atyre që mbijetuan iu ofruan pasuri dhe tokë, por ata nuk pranuan, sepse lufta e tyre ishte luftë për ideale, që dëshmon madhështinë e shqiptarëve si popull.

Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve – Shkup, në bashkëpunim me Shoqatën e Gazetarëve të Maqedonisë dhe Shoqatën e Historianëve Shqiptarë të Maqedonisë, më 4 prill të vitit të kaluar shënuan 70- vjetorin e botimit të numrit të parë të gazetës shqipe “Flaka e Vëllazërimit”. Me këtë rast, në ambientin e Institutit, u hap ekspozita me disa fotografi – imazhe të gazetës “Flaka” ndër vite, ku edhe u zhvillua një debat i ngjeshur lidhur me kontributin e kësaj gazete. Në pjesë e madhe e protagonistëve kryesorë të gazetës “Flaka” iu përgjigjën ftesës së ITSHKSH-Shkup për pjesëmarrje në tribunë. Skender Asani, drejtor i ITSHKSH, tha se gazeta “Flaka” është kontinuitet i zhvillimit të shtypit shqiptar dhe se kjo gazetë është trashëgimi kulturore e historike e shqiptarëve të këtyre trojeve. Një referat historik për 70 vjetorin e botimit të numrit të parë të gazetës “Flaka e Vëllazërimit”, në emër të Këshillit organizativ paraqiti punonjësi shkencor i ITSHKSH, Sevdail Demiri, i cili tha se në vend se ky përvjetor i 70-të të shënohej me akademi solemne dhe me një format më festiv nga vetë udhëheqja e gazetës, sot po shënohet në mënyrë modeste – përkujtimore nga Instituti dhe dy shoqata respektive. Ndërsa Naser Selmani, në emër të Shoqatës së Gazetarëve të Maqedonisë, i dorëzoi mirënjohje post mortum Petro Janurës – kryeredaktorit të parë të gazetës, të cilën e pranoi i nipi i tij, Petro Janura. Më pas, në debat morën pjesë ish- kryeredaktorët e gazetës, Fejzi Bojku, Abdylhadi Zylfiqari, Faik Mustafa, Zeqirja Rexhepi, Daut Dauti, ish-redaktorët e gazetarët Halil Zendeli, Shkëlzen Halimi, Nazif Zejnullahu, Mixhait Pollozhani, Tahir Zajazi, Xheladin Murati, Mustafa Peza, Enver Shala, Abdurrahman Kurtishi, studiuesi Blerton Sulejmani, etj. Gazeta “Flaka e Vëllazërimit” dhe revistat e saj “Fatosi” dhe “Gëzimi”, u vlerësuan si trashëgimi kulturore e historike e shqiptarëve të Maqedonisë. Një nga konkluzat e debatit ishte që të shqyrtohet seriozisht mundësia e ruajtjes së asaj që ka mbetur pa u zhdukur deri tani. Një punë shumë e rëndësishme dhe e mundur të realizohet, është dixhitalizimi i plotë i gazetës, për ta parandaluar shkatërrimin e plotë të arkivit të saj që në gjendje jo shumë të mirë gjendet në Bibliotekën Kombëtare dhe Universitare të Shkupit. Çështja e rikthimit në jetë të emrit të “Flakës”, gjithashtu ishte një impenjim serioz, që kërkon njerëz të fortë dhe të vendosur për të ruajtur vlerat tona.

Prilli ka qenë muaj i frytshëm për Institutin. Më 20 prill në Gjimnazin e Tetovës, para gjimnazistëve u zhvillua punëtoria “Promovimi i trashëgimisë kulturore të shqiptarëve para të rinjve”. Udhëheqësi i projektit, Dr. Sefer Tahiri, theksoi rëndësinë e njohjes të rinisë sonë me pjesë shumë të rëndësishme të trashëgimisë tonë kulturore e shpirtërore, të cilat dita – ditës po humbin gjurmë. Më pastaj para gjimnazistëve të vitit të katërt, u referuan këto tema: –Dr. Sevdail Demiri- “SHTYPI SHQIPTAR NË MAQEDONI, SI TRASHËGIMI  KULTURORE”; –Dr. Zeqirja Ibrahimi- “GJUHA DHE LETËRSIA SHQIPE, PJESË E RËNDËSISHME E TRASHËGIMISË KULTURORE DHE IDENTITETIT TË SHQIPTARËVE”; – Prof. dr. Bukurije Mustafa- “LOJËRAT POPULLORE”; – Prof.dr. Izaim Murtezani- “KARNEVALI I BOZOVCËS”, dhe – Dr. Hidajete Azizi- “RËNDËSIA E EMRAVE VETJAKË”. Po ashtu u shfaq edhe filmi dokumentar “NJË JETË NË IKJE” (ZEJET NË MAQEDONI).

Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve në Shkup, në kuadër të bashkëpunimit ndërkombëtar që ka me Institutin gjerman “Georg Eckert” dhe Institutin e Historisë Nacionale të Shkupit, më 3 dhe 4 qershor organizoi konferencën shkencore “Historiografia dhe mësimdhënia e historisë në rajonet gjuhësore të sllavishtes jugore dhe shqipes”. Konferenca, e para e këtij lloji në rajon, kishte për qëllim hulumtimin, studimin dhe identifikimin e problemeve në lëmin e historiografisë dhe mësimdhënien e lëndës së historisë në rajonet sllavofolëse dhe shqipfolëse. Në mesin e shumë studiuesve të njohur të historisë nga rajoni e bota, mori pjesë edhe Prof. dr. Natali Klajer nga Parisi. Nga ITSHKSH, në këtë konferencë, punimet e tyre i prezantuan Dr. Skender Asani dhe Dr. Besnik Emini. Nën patronatin e Kuvendit dhe Qeverisë së Republikës së Kosovës, në Prishtinë më 5 qershor u organizua konferenca shkencore: “Isa Boletini në Lëvizjen Kombëtare Shqiptare”. Bashkorganizatorë të kësaj konference ishin tre institutet shqiptare në trekëndëshin Prishtinë-Tiranë-Shkup: Instituti i Historisë i Prishtinës, Instituti i Historisë i Tiranës dhe Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve-Shkup. Kjo ishte hera e parë që në këtë format bashkëpunuan tre institucionet shkencore në hapësirën shqiptare. Në këtë konferencë morën pjesë gjithsej 24 studiues të njohur të historisë sonë kombëtare, ndërsa nga ITSHKSH me kumtesë u paraqit Dr. Sevdail Demiri. Drejtori i ITSHKSH-së, Dr. Skender Asani ishte pjesë e Këshillit organizues të konferencës.

Më 26 gusht të vitit 2015 në ITSHKSH-Shkup u mbajt tribuna shkencore me temë “Shqiptarja nga Shkupi – Nënë Tereza”. Punimet e tyre shkencore në këtë tribunë i paraqitën: -Dr. Don Lush Gjergji: Fuqia e fesë dhe frymëzimi i dashurisë – NËNA TEREZE, -Dr. Skender Asani: Pronësia e shtëpisë së Gonxhe Bojaxhiut (Nënë Terezës) − dëshmi për shqiptarësinë e sheshit të Shkupit (dokument), -Prof. dr. Nebi Dervishi: Nënë Tereza– nobelistja shqiptare nga Shkupi (me rastin e 105- vjetorit të lindjes – 26 gusht 1910-2015),  -Dr. Sefer Tahiri: Tendencat për zvetënimin e identitetit etnik shqiptar të Gonxhe Bojaxhiut, -Fadil Curri: Pse po struket historia shqiptare e Shkupit?, -Don Viktor Sopi: Nënë Tereza në vizionin e personaliteteve botërore Shtatori si zakonisht pas muajve të verës, gjithmonë është produktiv në planin e realizimit të aktiviteteve të Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve-Shkup. Më 11 shtator, në ditën e tragjedisë së popullit amerikan dhe luftës kundër terrorizmit global, në Qendrën Memoriale të Holokaustit të Hebrenjve në Shkup, u shfaq njëri nga projeksionet më të mira dokumentare – filmike, që flet për kontributin e madh të shqiptarëve në shpëtimin e mijëra familjeve hebreje gjatë Luftës së Dytë Botërore – filmi “BESA: Premtimi”. Atë e ndoqën ambasadori amerikan, Xhes Bejli, i cili edhe pati një fjalë rasti, ku çmoi lart virtytin e hershëm të shqiptarëve për fjalën e dhënë, si dhe shumë ambasadorë të tjerë, krerë fetarë, politikë dhe shtetërorë. Të pranishmit u përshëndetën edhe nga drejtori i ITSHKSH-së, Skender Asani, drejtori i Qendrës Memoriale të Holokaustit të Hebrenjve në Shkup, Goran Sadikario, kryetarja e Komunitetit Hebraik në Maqedoni, Berta Romano-Nikoliq, dhe nga ministri i Arsimit dhe Shkencës, Abdilaqim Ademi. Mjaft emocionale ishte paraqitja e znj. Ita Faraxhi nga Izraeli, familja e së cilës ishte nga Shkupi, ndërsa kishte ikur në Shkodër të Shqipërisë për të shpëtuar nga nazistët. Atje kishte lindur, ishte pagëzuar me emrin Drita dhe kishte jetuar dy vjet në një familje shqiptare. Ngjarja u organizua nga Qendra Memoriale e Holokaustit të Hebrenjve në Shkup dhe Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve-Shkup, me mbështetjen e Ministrisë së Arsimit e Shkencës dhe Komunës së Çairit.

Në vazhdën e bashkëpunimit midis ITSHKSH dhe Qendrës Memoriale të Holokaustit të Hebrenjve në Shkup, në muajin tetor drejtori i Institutit, Dr. Skender Asani, i dorëzoi Qendrës gjithsej 729 dokumente dhe 49 fotografi. Materiali i pasur arkivor është hulumtuar në Arkivin Qendror të Shqipërisë në Tiranë, nga një ekip i studiuesve të këtyre dy institucioneve nga Shkupi. Dokumentet dhe fotografitë në fjalë flasin për historinë e shpëtimit të hebrenjve nga ana e shqiptarëve të Shkupit e Kosovës, gjatë periudhës së Luftës së Dytë Botërore. Ato paraqesin një thesar të çmuar të historiografisë shqiptare e botërore, duke dëshmuar për një virtyt të lartë dhe shumë të çmuar për shqiptarët historikisht, siç është besa, e cila i shpëtoi qindra e mijëra hebrenj nga nazizmi. Ndryshe, shqiptarët shpëtuan të paktën 3280 hebrenj gjatë Holokaustit. Gjatë viteve 1933-1944, Shqipëria shpëtoi jo vetëm hebrenjtë vendës, por edhe të gjithë ata që mundën ta arrinin Shqipërinë nga vendet e tjera të Europës. Andaj, si mirënjohje për këtë, Institucioni “Yad Vashem” në Jeruzalem deri më tani ka njohur zyrtarisht 69 shqiptarë si “Fisnikë të Kombeve” në shpëtimin e hebrenjve gjatë Holokaustit.

Më 1 dhjetor në Qendrën Memoriale të Holokaustit të Hebrenjve nga Maqedonia u hap ekspozita me temë: “Ballafaqimi me të kaluarën – guximi qytetar në kohë të vështira”. Përmes kësaj ekspozite me 34 fotografi dhe dokumente, për herë të parë u pasqyruan realitetet e bashkëpunimit mes komuniteteve në Maqedoni, në rrafshin human, në periudhat para, gjatë dhe pas Luftës së Dytë Botërore.

Më 14 dhe 15 shtator në Shkup u mbajtën punimet e konferencës shkencore me temë: “Jeta shoqërore e shqiptarëve në Shkup dhe rrethinë ndërmjet dy luftërave botërore”. Konferenca u mbështet financiarisht nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës. Konferencën e hapi ministri i Arsimit dhe Shkencës, Abdilaqim Ademi, i cili tha se mbështetja e kësaj konferencë shkencore kishte synimin që të dalin në pah të vërteta të reja historike që do ta begatojnë mozaikun historiografik për Shkupin. Ndërsa drejtori i Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve në Shkup, Dr.Skender Asani, tha se kjo është hera e parë që në mënyrë shkencore hulumtohet kjo periudhë e ndjeshme historike. Fjalë përshëndetëse patën edhe drejtori i Institutit të Historisë në Tiranë, Akademik Beqir Meta, drejtori i  Institutit të Historisë në Prishtinë, Prof. dr. Sabit Syla, dhe drejtori i Institutit Albanologjik të Prishtinës, Prof. dr. Hysen Matoshi. Punimet e tyre i prezantuan 33 studiues të njohur nga shumë qendra shkencore të vendit dhe jashtë. Në sesionin e parë u paraqitën me kumtesa këta studiues: Beqir Meta, Nebi Dervishi, Marenglen Verli, Daut Bislimi, Avzi Mustafa, Qerim Lita, Shinazi Memedi, Adnan Ismaili, Viktor Sopi, Naim Halimi, Metin Izeti, Nuridin Ahmeti, Skender Asani dhe Mehmet Prishtina. Kurse, në sesionin e dytë, me kumtesa u paraqitën këta studiues: Qemal Murati, Zeqirija Ibrahimi, Albert Ramaj, Mixhait Pollozhani, Isamedin Azizi & Agron Saliu, Lidija Gjurovska & Gabriela Topuzovska, Fadil Curri, Natasha Didenko & Albert Hani, Izaim Murtezani, Skender Lutfiu, Sefer Tahiri, Sevdail Demiri, Besnik Emini, Ardian Limani, Naser Ramadani, Taxhedin Bislimi, Murtezan Idrizi, Islam Islami & Muhamed Ali, Afet Jashari dhe Rini Useini. Në kuadër të këtij aktiviteti u prezantua projekti: “Veshja popullore në rajonin e Karshiakës” nga Dr. Bukurije Mustafa, mbështetur nga Ministria e Kulturës e Maqedonisë.

Me rastin e festave të nëntorit dhe 50- vjetorit të vdekjes së Fan S. Nolit, Instituti më 20 nëntor organizoi tribunën shkencore me temë “Fan S. Noli – figurë emblematike për shqipen dhe shqiptarët”. Mysafir special në këtë aktivitet ishte prijësi i Kishës Autoqefale Ortodokse Shqiptare me seli në Elbasan, At Nikollë Marku, njëri nga pasuesit e frymës kombëtare të Nolit. Ai tha se ndjehet krenar që figura e Nolit vazhdon të nderohet e kujtohet gjithkah ku ka shqiptarë, si një njeri që gjatë gjithë jetës së tij punoi dhe veproi në shërbim të popullit të tij që aq shumë e deshi. Në këtë tribunë, me kontributet e tyre shkencore u paraqitën studiues të njohur të veprës së Nolit: Ali Jashari: “Për Fan Nolin dhe visarin e tij frazeologjik popullor”; Qemal Murati: “Fan Noli – ky lëvrues i madh i fjalës shqipe”; Avzi Mustafa: “Noli në mesin e shqiptarëve të Ukrainës”; Zeqirja Neziri: “Noli dhe epika gojore shqiptare”;  Olger Brame: “Përdorimi i simboleve në veprën e Fan Nolit”; Mirlinda Krifca: “Noli mes mitit dhe realitetit”; Myrvete Dreshaj – Baliu & Begzad Baliu: “Studimi i Nolit dhe veprës së tij në Kosovë”; Avni Spahiu: “Vatra e shqiptarëve të Amerikës dhe Noli”; Shpëtim Çuçka: “Noli – simboli i përkthimit shqiptar” dhe Zeqirija Ibrahimi: “Prifti kryeministër Fan S. Noli”.

BOTIMI I VEPRAVE DHE REVISTAVE SHKENCORE -VEPRIMTARI BAZIKE E ITSHKSH-së

Në vitin 2015 dolën nga shtypi botimet e reja të Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve në Shkup. Bëhet fjalë për numrin e 11-të me radhë të revistës shkencore “Studime albanologjike”, katër numra të revistës periodike “Scupi”, “Fjalor i fjalëve dhe shprehjeve nga trojet e shqipes në Maqedoni” me autor Qemal Muratin, dhe “Shtypi shqiptar në Maqedoni (1945- 1991), aspekti kulturor-arsimor” me autor Sevdail Demirin. Në këtë edicion të revistës “Studime albanologjike” mund të lexohen punime shkencore nga 26 studiues të ndryshëm nga të gjitha trevat shqiptare, por dhe nga disa autorë të huaj nga fusha e historisë, gjuhës, letërsisë, folklorit, etj. Numri 8 i botimit periodik të Institutit “SCUPI” përfshin punimet e konferencës shkencore “Shaban Demiraj – figurë e shquar e albanologjisë dhe ballkanologjisë”, e mbajtur më 21 nëntor 2014. SCUPI-9 boton punimet e konferencës shkencore “Sfidat e trashëgimisë kulturore në Maqedoni”, e mbajtur më 30 shtator 2014.

Numri 10 i botimit “SCUPI” ngërthen në vete kumtesat shkencore të tribunës shkencore së mbajtur më 4 prill 2015 me rastin e 70- vjetorit të botimit të numrit të parë të gazetës “Flaka e Vëllazërimit”. Ndërsa numri më i ri i revistës periodike “SCUPI”-11, i kushtohet shqiptares nga Shkupi – Nënë Tereza. Ky botim përmban punimet e konferencës shkencore të mbajtur më 26 gusht 2015 në ITSHKSH-Shkup kushtuar kësaj figure të madhe kombëtare dhe universale. Botimi “Fjalor i fjalëve dhe shprehjeve nga trojet e shqipes në Maqedoni” me autor Qemal Muratin, me gjithsej 860 faqe, përmban mbi 20.000 leksema, frazeologji dhe topoleksema të mbledhura nëpër vendbanimet shqiptare të Maqedonisë. Ky fjalor është i thurur edhe me lëndë të leksikut toponimik, me emra të vendeve (rreth 5.000 topoleksema). Në lëndën e këtij Fjalori janë arkivuar dhe rreth 1.000 njësi frazeologjike, fraza idiomatike, eufemizma etj., me vlera të veçanta etnolinguistike.

Kurse libri “Shtypi shqiptar në Maqedoni (1945-1991), aspekti kulturorarsimor” me autor Sevdail Demirin, përbën një botim të veçantë shkencor të historisë së shtypit shqiptar në Maqedoni, ku sidomos është hulumtuar aspekti kulturor-arsimor. Këtu në radhë të parë flitet për gazetën “Flaka e Vëllazërimit”, e cila ishte shenjë dalluese me të cilën identifikohej jo vetëm shtypi dhe gazetaria shqiptare në Maqedoni në periudhën e caktuar, por gati se i gjithë zhvillimi kulturor-arsimor i shqiptarëve, i cili pasqyrohej në këtë gazetë. Pjesë e hulumtimit në këtë libër janë edhe revistat për fëmijë “Gëzimi” dhe “Fatosi”, si dhe revista për art, për shkencë dhe për kulturë “Jehona”. Këto tre botime janë mbështetur nga Ministria e Kulturës, në bazë të programit nacional për kulturë të vitit 2015.

PROMOVOHEN VEPRA TË NDRYSHME NË ITSHKSH

Më 15 prill 2015 Instituti promovoi librin për gjeniun e gjeodezisë evropiane e botërore,me origjinë shqiptare, Karl Gega nga historiani austriak Wolfgang Straub, i përkthyer në gjuhën shqipe. Ndryshe, Karl Gega, ishte inxhinier i talentuar, i cili i kaloi kufijtë e fantazisë së njerëzimit. Karl Gega ishte me origjinë shqiptare. U lind në Venedik më 10 janar 1802. Prindërit i kishin lindur në Kallmet të Lezhës. Vdiq në Vjenë, më 14 mars 1860.

Më 11 qershor u promovuan dy veprat shkencore të Don Viktor Sopit: “Fishta, dëshmi e identitetit shqiptar”, dhe “Gjeçovi – tradita dhe qytetërimi shqiptar”. Recensionet e tyre rreth këtyre dy veprave i paraqitën studiuesit: Prof. Emin Kabashi – këshilltar shkencor në Institutin Albanologjik të Prishtinës, dhe Dr. Zeqirija Ibrahimi – studiues dhe punonjës shkencor i ITSHKSH-së. Po ashtu, një sintezë të përmbajtjes dhe rëndësisë së këtyre veprave paraqitën edhe poeti e studiuesi Sarë Gjergji dhe shkrimtari e publicisti Fadil Curri.

Më datën 17 nëntor të vitit 2015 Ministria e Arsimit dhe Shkencës promovoi 14 tituj të rinj të librave universitarë të përkthyera dhe të botuar në gjuhën shqipe. Titujt e rinj të cilët u promovuan në ambientet e Institutit janë nga lëmi i turizmit, arteve figurative, shkencave matematiko- natyrore, transportit dhe telekomunikacionit dhe shkencave të makinerisë dhe elektroteknikës, pjesë e projektit “Përkthimi i 1000 librave shkencor dhe profesional me të cilat studiohet në universitetet më të mira dhe më me renome në SHBA dhe Angli, kurse nga lëmi i drejtësisë edhe në Francë dhe Gjermani”.

Më 25 nëntor 2015 u promovua projekti i parë i përbashkët në mes dy instituteve shkencore të Shkupit e Tiranës, përkatësisht Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore Të Shqiptarëve dhe Institutit të Historisë së Qendrës së Studimeve Albanologjike në Tiranë. Bëhet fjalë për botimin e librit “S H K U P I” – Konsiderata etnografike, historike, ekonomike (1942), të studiuesit dhe diplomatit të mirënjohur Hamit Kokalari, të cilin libër e redaktoi dhe përgatiti për botim Akademik Marenglen Verli. Burimi i materialit në këtë libër historik është Arkivi i Institutit të Historisë së Tiranës, fondi etnografi. Botimin e këtij projekti e mbështeti Kryetari i Komunës Çair të Shkupit, Izet Mexhiti.

Pikërisht në datën e njëjtë, pra më 25 nëntor, në shenjë të manifestimeve me rastin e festës së flamurit shqiptar, Posta e Maqedonisë dhe Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve në Shkup promovuan pullat e reja postare me dy figurat e shquara të historisë kombëtare shqiptare, Ali Pashë Tepelena dhe Dr. Ibrahim Temo. Dy pullat postare publikohen në shumë letra, kartolina dhe dërgesa postare. Në dhjetor të vitit 2015 u ngrit nisma për licencimin e lektorëve të gjuhës shqipe, nismë kjo e kamotshme e ITSHKSH-së. Me këtë rast ministri i Arsimit dhe Shkencës, Abdilaqim Ademi vizitoi Institutin, ku u bisedua për kërkesën e Institutit për licencimin e lektorëve të gjuhës shqipe, që është një hap shumë i rëndësishëm për mbrojtjen e trashëgimisë sonë kulturore e shpirtërore, ku bie edhe gjuha shqipe, e cila duhet të mbrohet në mënyrë institucionale. U arrit pajtim të formohet një grup punues me përfaqësues të Institutit, MASH-it, Ministrisë së Kulturës dhe Sekretariatit për Implementimin e Marrëveshjes së Ohrit, të cilët do të hartojnë një plan për zbatimin e kësaj ideje, që pritet të realizohet në vitin 2016.

Në vitin 2015 ITSHKSH-së iu shtuan edhe dy doktorë shkencash. Në fushën e historisë, në Universitetin Publik në Shkup doktoroi Besnik Emini, ndërsa etnomuzikologu dhe violinisti i njohur Ermal Mehmeti doktori në studimet kulturore, duke mbrojtur doktoraturën në Universitetin privat “Evroballkan”.

SYNIMET E ITSHKSH NË VITIN 2016

Para Institutit, menaxhmentit, punonjësve shkencorë dhe administratës së tij edhe në vitin 2016 qëndrojnë shumë projekte, realizimi i së cilave nuk mund të kalojë pa sfida. Në planin hulumtues-shkencor do të synojmë të realizojmë sa më shumë ekspedita hulumtuese në rajone të ndryshme të vendit për të gjurmuar trashëgiminë tonë kulturore, shpirtërore, materiale dhe historike, por edhe do të organizojmë konferenca shkencore me karakter kombëtar dhe ndërkombëtar. Në planin arsimor synojmë dhe po përpiqemi maksimalisht që të organizojmë studime sa më cilësore pasdiplomike, duke krijuar kuadro nga lëmenjtë që kultivojnë identitetin tonë kulturor, gjuhësor dhe etnik të shqiptarëve. Në planin e botimeve synojmë që këtë vit të rrisim numrin e veprave shkencore, që do të botohen nga punonjësit shkencorë të Institutit. Edhe këtë vit konsiderojmë se në këtë mënyrë, duke hedhur nga një pikë në oqeanin e madh dhe të pafund të botimeve shqiptare, do të njohim vetveten, qenien tonë, kush jemi ne dhe më pas edhe tjetrin në kufijtë e Maqedonisë dhe me gjerë.

Dr. SEFER TAHIRI, sekretar shkencor i ITSHKSH-së

Shkurt 2016, Shkup

Shikoni gjithashtu

NGA E SHKUARA TEK E ARDHMJA, DUHET TË KALOJË KULTURA INSTITUCIONALE E KUJTESËS

(Me rastin e shënimit të 25-vjetorit të Eksodit të Bllacës në Qendrën përkujtimore “Bllaca 99”) …

679 comments

 1. Pingback: press release services

 2. Pingback: press release distribution services

 3. Pingback: gomovies

 4. Pingback: SEO tips 2019

 5. Pingback: jasa basmi rayap

 6. Pingback: Chicago Escort

 7. Pingback: Chicago Escort

 8. Pingback: Tysons Corner Escort

 9. Pingback: Geicoinsurance

 10. Pingback: tour đà nẵng

 11. Pingback: how to patent ideas

 12. Pingback: can you patent an idea

 13. Pingback: wsiglobalwebdesigns

 14. Pingback: Esurance auto insurance

 15. Pingback: Geico.com

 16. Pingback: dc-dc converter factory

 17. Pingback: boards

 18. Pingback: Berita Terkini

 19. Pingback: state farm auto insurance

 20. Pingback: Costco car insurance quote

 21. Pingback: usaa insurance

 22. Pingback: hide photos video

 23. Pingback: قیمت چای ماسالا

 24. Pingback: فروش سرور استوک

 25. Pingback: Upcoming Cars

 26. Pingback: inventhelp innovation

 27. Pingback: مبل کلاسیک

 28. Pingback: ratuqq

 29. Pingback: aduq

 30. Pingback: làm bằng đại học có hồ sơ gốc

 31. Pingback: backstreet boys tour 2019

 32. Pingback: online casino

 33. Pingback: idea patent

 34. Pingback: how to patent

 35. Pingback: film online

 36. Pingback: ways to make money online

 37. Pingback: capped composite decking

 38. Pingback: rochii de ocazie

 39. Pingback: Geico auto insurance

 40. Pingback: سرور سوپرمیکرو

 41. Pingback: پوکه معدنی

 42. Pingback: SERVICII

 43. Pingback: loa karaoke

 44. Pingback: ogłoszenia usługi IT Szczecin

 45. Pingback: url

 46. Pingback: cheap geico insurance quotes

 47. Pingback: auto insurance quotes online

 48. Pingback: Odzyskiwanie danych jpg Kraków

 49. Pingback: Odzyskiwanie zdjęć z telefonu Toruń

 50. Pingback: Affiliate Bots - Make Easy Money Online

 51. Pingback: https://www.youtube.com/watch?v=ZwX-1oTS_V8

 52. Pingback: Computer Repair in Clermont FL

 53. Pingback: InventHelp Store Products

 54. Pingback: how to patent a product idea

 55. Pingback: patent invention

 56. Pingback: Make $2000 Monthly on Autopilot

 57. Pingback: hourly profit

 58. Pingback: antywirusy edu pl

 59. Pingback: Make Money On Autopilot

 60. Pingback: New Unique Weight Loss Method

 61. Pingback: couples retreat near me

 62. Pingback: Facebook Bot Auto Post Like Comment

 63. Pingback: Get Slim in 7 Days

 64. Pingback: New Autopilot Money Machine 2019

 65. Pingback: Odzyskiwanie danych iphone cena

 66. Pingback: entry level jobs

 67. Pingback: geico insurance

 68. Pingback: esurance renters

 69. Pingback: progressive home insurance

 70. Pingback: the general insurance quote

 71. Pingback: kiss farewell tour dates

 72. Pingback: Turkey escorts

 73. Pingback: url

 74. Pingback: ‌سبز مشاور

 75. Pingback: Cheap homeowners insurance

 76. Pingback: Judi Bola

 77. Pingback: sarkari job

 78. Pingback: poker online terpercaya

 79. Pingback: InventHelp Invention Marketing

 80. Pingback: InventHelp Office

 81. Pingback: InventHelp Office

 82. Pingback: InventHelp Inventions

 83. Pingback: inventors help

 84. Pingback: InventHelp Corporate Headquarters

 85. Pingback: barbati

 86. Pingback: how to make an invoice for freelance writing

 87. Pingback: Free Instagram Auto Commenter

 88. Pingback: Auto Liker

 89. Pingback: Tłumaczenia Specjalistyczne Online

 90. Pingback: Obsługa Kontroli

 91. Pingback: pierwszy przeszczep serca

 92. Pingback: مؤسسه حقوقی چتر عدالت طاهری

 93. Pingback: bague solitaire diamant

 94. Pingback: marriage retreat in Indiana

 95. Pingback: abc song

 96. Pingback: http://phukientrangdiem.com/danh-muc/khay-dung-do-trang-diem

 97. Pingback: Social Network

 98. Pingback: تور کانادا ارزان

 99. Pingback: chuyển nhà trọn gói

 100. Pingback: Derecho De Sucesiones

 101. Pingback: نرم افزار های حسابداری

 102. Pingback: Upholstery Cleaning San Diego

 103. Pingback: San Diego Movers

 104. Pingback: Moving Company

 105. Pingback: CBD for Pets

 106. Pingback: 123movies

 107. Pingback: personal loan

 108. Pingback: Long Distance Moving

 109. Pingback: Bitcoin

 110. Pingback: alliance diamant

 111. Pingback: link url

 112. Pingback: Soft Play Hire

 113. Pingback: https://thietbinhabeproyal.com/bep-tu-canzy

 114. Pingback: Web Design

 115. Pingback: Buy Methylpropylamine

 116. Pingback: casas cueva rurales

 117. Pingback: inventors help

 118. Pingback: inventhelp new inventions

 119. Pingback: inventors help

 120. Pingback: how to get an idea patented

 121. Pingback: pamiątki na chrzest rzeszów

 122. Pingback: Cape Town

 123. Pingback: http://lk21ganool.com

 124. Pingback: sell puppy

 125. Pingback: Carpet stain removal

 126. Pingback: đồng hồ citizen eco drive

 127. Pingback: anti aging therapy

 128. Pingback: quickbooks toll free number

 129. Pingback: itoris magento

 130. Pingback: top google trends

 131. Pingback: brand-homecare.co.uk

 132. Pingback: ibertechsolutions

 133. Pingback: resin bound driveways Norwich

 134. Pingback: resin bound gravel

 135. Pingback: Limo Services in Plainsville CT

 136. Pingback: Besuchen Sie wirtschaft.com ...

 137. Pingback: ebooks with resell rights

 138. Pingback: Instagram Follower

 139. Pingback: learn ANCIENT GREEK

 140. Pingback: hdmi

 141. Pingback: abogados laboralistas zaragoza

 142. Pingback: gay chat rooms

 143. Pingback: custom stage rental in miami

 144. Pingback: learn more here

 145. Pingback: this site

 146. Pingback: https://3tg.vn/tang-cuong-sinh-ly-nam-nhung-dieu-can-phai-biet/

 147. Pingback: inventors help

 148. Pingback: how to patent

 149. Pingback: InventHelp inventor

 150. Pingback: inventhelp commercial

 151. Pingback: Free Instagram Liker

 152. Pingback: low-cost travel

 153. Pingback: تقویم لایه باز

 154. Pingback: 720p Stream

 155. Pingback: Boxing Stream

 156. Pingback: stream

 157. Pingback: نرخ کرایه تاکسی از فرودگاه امام به شهرستانها

 158. Pingback: His Comment Is Here

 159. Pingback: Motogp

 160. Pingback: My Review Here

 161. Pingback: www.mlbstream.io

 162. Pingback: Nba Live

 163. Pingback: her latest blog

 164. Pingback: Orale anabole steroide kaufen

 165. Pingback: olympicstreams.me

 166. Pingback: Peptidi in vendita

 167. Pingback: killer deal

 168. Pingback: MT2 bestellen

 169. Pingback: Strike Out

 170. Pingback: Comprar MT2

 171. Pingback: Online

 172. Pingback: Acheter Melanotan 2 en ligne

 173. Pingback: nfl streaming

 174. Pingback: Acquistare MT2

 175. Pingback: review

 176. Pingback: I Thought About This

 177. Pingback: VIP League

 178. Pingback: UFC

 179. Pingback: sports

 180. Pingback: Madrid

 181. Pingback: gemini it

 182. Pingback: Esurance insurance quote

 183. Pingback: geico auto quote

 184. Pingback: Sufit Napinany Kuchnia

 185. Pingback: bike rental manager

 186. Pingback: nokia Replacement Parts

 187. Pingback: oneplus repair parts

 188. Pingback: Christopher Condon Newport Beach

 189. Pingback: jetzt mehr lesen

 190. Pingback: alle Meldungen finden Sie hier ...

 191. Pingback: lesen Sie den ganzen Beitrag ...

 192. Pingback: alles weitere hier

 193. Pingback: alle Meldungen finden Sie hier ...

 194. Pingback: Bluten

 195. Pingback: hier geht's weiter ...

 196. Pingback: hier klicken ...

 197. Pingback: lesen Sie den ganzen Beitrag ...

 198. Pingback: News lesen

 199. Pingback: page

 200. Pingback: hier klicken ...

 201. Pingback: Tisch

 202. Pingback: lesen Sie den ganzen Beitrag ...

 203. Pingback: den Artikel finden Sie hier

 204. Pingback: alles weitere hier

 205. Pingback: Interessiert? Hier weiterlesen ...

 206. Pingback: News lesen

 207. Pingback: Ski fahren

 208. Pingback: fur mehr Infos hier klicken ...

 209. Pingback: News lesen

 210. Pingback: fur mehr Infos hier klicken ...

 211. Pingback: Flammable gas detector

 212. Pingback: where to buy cannabis oil for cancer online

 213. Pingback: lesen Sie den ganzen Beitrag ...

 214. Pingback: Replacement

 215. Pingback: inside

 216. Pingback: innovation

 217. Pingback: InventHelp inventors

 218. Pingback: how to submit a patent

 219. Pingback: taxi booking

 220. Pingback: Seguros

 221. Pingback: seguros

 222. Pingback: angieslist.com

 223. Pingback: home visit opticians

 224. Pingback: specsavers home eye test

 225. Pingback: erie auto insurance

 226. Pingback: چیلر برای آپارتمان

 227. Pingback: extensions

 228. Pingback: photographer Bundaberg

 229. Pingback: repairreplacementglass.com Florida

 230. Pingback: Masterson Law

 231. Pingback: Drostanolone Propionate kaufen

 232. Pingback: SPM Communications

 233. Pingback: Apple Service Center Sharjah

 234. Pingback: Samuel Rad

 235. Pingback: webpage

 236. Pingback: procurement laws and regulations

 237. Pingback: abogados en Zaragoza

 238. Pingback: Locksmith Edmonton

 239. Pingback: personalized gifts

 240. Pingback: Puertas de aluminio

 241. Pingback: blackberry repair center dubai

 242. Pingback: Abogados Matrimonialistas en Zaragoza,

 243. Pingback: 카지노사이트

 244. Pingback: 토토사이트

 245. Pingback: Health

 246. Pingback: rusyada üniversite okumak

 247. Pingback: Buy Forex Trading Signals

 248. Pingback: Manji Law

 249. Pingback: litvanya

 250. Pingback: 6 aylýk pasaport ücreti

 251. Pingback: 212 nerenin alan kodu

 252. Pingback: Buchanan, Williams & O'Brien

 253. Pingback: myspace.com

 254. Pingback: Stonestreet Leather

 255. Pingback: taras shevchenko üniversitesi

 256. Pingback: this resource

 257. Pingback: ukrayna üniversite fiyatlarý

 258. Pingback: ukrayna üniversiteleri

 259. Pingback: ukrayna üniversiteleri

 260. Pingback: ukrayna Eðitim Danýþmanlýðý

 261. Pingback: ukrayna üniversiteleri

 262. Pingback: ukraynadaki üniversiteler

 263. Pingback: ukraynada üniversite

 264. Pingback: ukraynada eðitim ücretleri

 265. Pingback: ukraynada eðitim sistemi

 266. Pingback: harkov politeknik üniversitesi

 267. Pingback: bulgaristan üniversitesi

 268. Pingback: makedonya üniversiteleri

 269. Pingback: üniversitesi kosova

 270. Pingback: yurtdýþý üniversite

 271. Pingback: yurtdýþýnda doktora

 272. Pingback: kiev politeknik üniversitesi

 273. Pingback: yurtdýþý eðitim

 274. Pingback: yurtdýþýnda master

 275. Pingback: yurtdýþýnda týp okumak

 276. Pingback: yurtdýþýnda mimarlýk

 277. Pingback: bosna üniversiteleri

 278. Pingback: bosna üniversitesi

 279. Pingback: odessa politeknik üniversitesi

 280. Pingback: kiev týp üniversitesi

 281. Pingback: kiev politeknik üniversitesi

 282. Pingback: kiev havacýlýk üniversitesi

 283. Pingback: kiev ulusal havacýlýk üniversitesi

 284. Pingback: Entrepo

 285. Pingback: www.libmed.co.za

 286. Pingback: Ukrayna Üniversitesi

 287. Pingback: stem nedir

 288. Pingback: yurtdýþýnda uzaktan eðitim

 289. Pingback: yurtdýþý eðitim burslarý

 290. Pingback: odessa ulusal denizcilik akademisi

 291. Pingback: sumy üniversitesi

 292. Pingback: sumy devlet üniversitesi

 293. Pingback: ucuz evler

 294. Pingback: yök yurtdışı yüksek lisans bursu

 295. Pingback: Earn 300K Satoshi NO Deposit

 296. Pingback: Make Money with Ikov

 297. Pingback: Free Forex Trading Signals

 298. Pingback: courier to Philippines

 299. Pingback: buildcredit

 300. Pingback: General Anaesthetic

 301. Pingback: Dr. Stacey Wood

 302. Pingback: Kirazlı halı yıkama

 303. Pingback: Get Top Rankings in Google

 304. Pingback: 사설토토사이트

 305. Pingback: bravenet.com

 306. Pingback: https://www.buyinstagramcomments.org/

 307. Pingback: 토토사이트

 308. Pingback: 안전놀이터

 309. Pingback: soda machine

 310. Pingback: Injured in an Uber or Lyft Accident? Here's What You Need to Know

 311. Pingback: convert money

 312. Pingback: agustin fernandez

 313. Pingback: http://freehacktools.club/mafia-wars-2-hack-no-survey/{Mafia

 314. Pingback: https://www.QueEsLaMenopausia.org

 315. Pingback: How long does it take to rank on Google

 316. Pingback: https://steampunk-accessories.com/

 317. Pingback: Daftar DominoQQ Online

 318. Pingback: Amircani Law

 319. Pingback: wanelo.com

 320. Pingback: courthousesquare.com

 321. Pingback: motel 6 barkeyville

 322. Pingback: fix radon in home Monument

 323. Pingback: focused shockwave therapy ed Hampton

 324. Pingback: ai classes in pune

 325. Pingback: laws in Georgia

 326. Pingback: Fred Alpi

 327. Pingback: salon near me

 328. Pingback: Live For The Little Things Lyrics

 329. Pingback: situs judi slot online terpercaya

 330. Pingback: congelador 30 litros

 331. Pingback: globallawdirectories.com

 332. Pingback: https://www.bagtheweb.com/u/davisadams/profile

 333. Pingback: mysheriff.net

 334. Pingback: Melanie Bowen

 335. Pingback: gbsalon

 336. Pingback: mortgage calculator canada

 337. Pingback: freedomain

 338. Pingback: vacant land for sale squamish bc

 339. Pingback: click here

 340. Pingback: justia.com

 341. Pingback: website

 342. Pingback: 詐欺投注網站

 343. Pingback: job board

 344. Pingback: yelloyello.com

 345. Pingback: smart cart exotic edition

 346. Pingback: Faulkner Law

 347. Pingback: funny golf cartoon images

 348. Pingback: hometalk.com

 349. Pingback: hubpages.com

 350. Pingback: cgmimm.com

 351. Pingback: dreamwidth.org

 352. Pingback: watchcartoonsonline

 353. Pingback: ro ro service to australia

 354. Pingback: roll on roll off car & motorhome shipping africa

 355. Pingback: The Law Ladies Law Firm

 356. Pingback: Can You Get a Reverse Mortgage on a Manufactured Home

 357. Pingback: akama.com

 358. Pingback: حراج سيارات

 359. Pingback: international movin

 360. Pingback: how to hack instagram for free

 361. Pingback: new songs

 362. Pingback: Tadeo & Silva Immigration Attorneys

 363. Pingback: Faulkner Estate & Business Lawyers

 364. Pingback: bcz.com

 365. Pingback: moving services dubai

 366. Pingback: http://www.cipc.co.za/za/?project=taxi-campaign

 367. Pingback: cámara de sexo

 368. Pingback: webcam para adolescentes amateur

 369. Pingback: cityfos.com

 370. Pingback: yourlocaldirectory.online

 371. Pingback: Summit Design & Build

 372. Pingback: Cincinnati Roofing Professionals

 373. Pingback: on the site by reference

 374. Pingback: info about reverse mortgage

 375. Pingback: E-2 Visa Lawyers

 376. Pingback: The Law Ladies LLC

 377. Pingback: servicenoodle.com

 378. Pingback: take-away container

 379. Pingback: DataTouch Private Combos

 380. Pingback: banderas institucionales

 381. Pingback: freeseolink.org

 382. Pingback: freeweblink.org

 383. Pingback: businessrater.com

 384. Pingback: 온라인카지노사이트

 385. Pingback: how to purchase Cialis 40mg

 386. Pingback: Cialis 60mg pills

 387. Pingback: Cialis 80mg generic

 388. Pingback: Cialis 20 mg online pharmacy

 389. Pingback: Cialis 10mg without a prescription

 390. Pingback: sildenafil 120 mg tablets

 391. Pingback: levitra 40 mg without prescription

 392. Pingback: lasix 100 mg without prescription

 393. Pingback: furosemide 40mg australia

 394. Pingback: where can i buy propecia 5mg

 395. Pingback: where to buy lexapro 10 mg

 396. Pingback: finasteride 1mg otc

 397. Pingback: buy abilify 10mg

 398. Pingback: actos 30 mg online

 399. Pingback: aldactone 100mg online

 400. Pingback: allegra 120 mg cost

 401. Pingback: order allopurinol 300 mg

 402. Pingback: amaryl 1 mg coupon

 403. Pingback: amoxicillin 250 mg price

 404. Pingback: ampicillin 500 mg for sale

 405. Pingback: how to buy antabuse 500 mg

 406. Pingback: how to buy antivert 25 mg

 407. Pingback: arava 10mg tablet

 408. Pingback: where to buy strattera 25mg

 409. Pingback: cheap aricept 5mg

 410. Pingback: order arimidex 1mg

 411. Pingback: cheap tamoxifen 10mg

 412. Pingback: how to purchase ashwagandha 60caps

 413. Pingback: atarax 10 mg without a prescription

 414. Pingback: where can i buy augmentin 250/125mg

 415. Pingback: how to purchase avapro 150mg

 416. Pingback: how to purchase avodart 0,5 mg

 417. Pingback: baclofen 25mg no prescription

 418. Pingback: bactrim 400/80mg tablets

 419. Pingback: Biaxin 500 mg for sale

 420. Pingback: order Premarin 0,3mg

 421. Pingback: buspar 5 mg without a prescription

 422. Pingback: calcium carbonate 500 mg pharmacy

 423. Pingback: cardizem usa

 424. Pingback: cost of casodex

 425. Pingback: catapres 100 mcg usa

 426. Pingback: ceclor 250 mg tablet

 427. Pingback: ceftin without a prescription

 428. Pingback: celebrex 200 mg cost

 429. Pingback: celexa otc

 430. Pingback: cephalexin 500 mg australia

 431. Pingback: cipro 1000 mg over the counter

 432. Pingback: claritin 10mg usa

 433. Pingback: online casino

 434. Pingback: casino moons online casino

 435. Pingback: casino real money

 436. Pingback: gambling games

 437. Pingback: ocean casino online nj

 438. Pingback: online casinos usa

 439. Pingback: casino online gambling

 440. Pingback: jackpot party casino

 441. Pingback: casino slot games

 442. Pingback: njtdfgadulo

 443. Pingback: online casinos real money

 444. Pingback: amica car insurance

 445. Pingback: triple aaa insurance

 446. Pingback: cheap online car insurance quotes

 447. Pingback: cheapest online car insurance quotes

 448. Pingback: cheap car insurance quotes

 449. Pingback: general insurance quote

 450. Pingback: insurance car companies

 451. Pingback: owners car insurance

 452. Pingback: online car insurance quotes instant

 453. Pingback: personal loans

 454. Pingback: payday loans greenville sc

 455. Pingback: fast payday loans online

 456. Pingback: installment loans online no credit check

 457. Pingback: quick loans texas

 458. Pingback: bad credit loan help

 459. Pingback: online payday loans no credit check

 460. Pingback: personal loans rochester ny

 461. Pingback: cbd oil for anxiety

 462. Pingback: hemp cbd oil side effects

 463. Pingback: cbd oil for arthritis

 464. Pingback: vg cbd oil

 465. Pingback: strongest cbd oil for sale

 466. Pingback: pure cbd oil for pain relief

 467. Pingback: cbd oil for anxiety

 468. Pingback: cbd oil for pain control

 469. Pingback: printable cbd oil handout

 470. Pingback: discovery ed assignments

 471. Pingback: online essay writers

 472. Pingback: buy essays papers

 473. Pingback: essaywritingservices

 474. Pingback: writing an argument essay

 475. Pingback: best custom essay writing service

 476. Pingback: homework good or bad

 477. Pingback: academic essay writers

 478. Pingback: buy custom essay

 479. Pingback: online essay help

 480. Pingback: buy cleocin

 481. Pingback: clomid online pharmacy

 482. Pingback: clonidine 0,1mg australia

 483. Pingback: clozaril 50mg tablet

 484. Pingback: colchicine 0,5mg for sale

 485. Pingback: cheap symbicort inhaler

 486. Pingback: combivent pills

 487. Pingback: custom essay writing help

 488. Pingback: coreg cost

 489. Pingback: compazine purchase

 490. Pingback: coumadin without a doctor prescription

 491. Pingback: cozaar purchase

 492. Pingback: dissertations online

 493. Pingback: crestor 20mg price

 494. Pingback: i need help writing an argumentative essay

 495. Pingback: essay review service

 496. Pingback: order custom essays

 497. Pingback: cymbalta united states

 498. Pingback: where can i find someone to write my paper

 499. Pingback: writing a thesis paper

 500. Pingback: where to buy dapsone 1000caps

 501. Pingback: ddavp 0.1mg pills

 502. Pingback: how to purchase depakote

 503. Pingback: diamox 250 mg without a doctor prescription

 504. Pingback: differin 15g tablet

 505. Pingback: diltiazem cost

 506. Pingback: cheap doxycycline 100 mg

 507. Pingback: dramamine 50mg pills

 508. Pingback: elavil without a prescription

 509. Pingback: erythromycin online

 510. Pingback: etodolac united kingdom

 511. Pingback: flomax 0,4 mg prices

 512. Pingback: cheap flonase nasal spray 50 mcg

 513. Pingback: garcinia cambogia 100caps without a prescription

 514. Pingback: geodon 80 mg medication

 515. Pingback: essay writing assignment help

 516. Pingback: hyzaar pharmacy

 517. Pingback: order cialis

 518. Pingback: imdur 20 mg canada

 519. Pingback: cialis website

 520. Pingback: cialis price

 521. Pingback: imitrex no prescription

 522. Pingback: buy imodium 2mg

 523. Pingback: can you buy viagra over the counter

 524. Pingback: other

 525. Pingback: advice

 526. Pingback: imuran 25 mg price

 527. Pingback: indocin 25 mg online pharmacy

 528. Pingback: lamisil without a prescription

 529. Pingback: levaquin 750mg generic

 530. Pingback: lopid coupon

 531. Pingback: lopressor 25mg cost

 532. Pingback: buy luvox 100mg

 533. Pingback: cost of macrobid

 534. Pingback: meclizine 25 mg australia

 535. Pingback: northwest pharmaceuticals canada

 536. Pingback: where to buy mestinon 60mg

 537. Pingback: canadian online pharmacy

 538. Pingback: cheap micardis

 539. Pingback: canada medication pharmacy

 540. Pingback: where to buy mobic 15mg

 541. Pingback: motrin for sale

 542. Pingback: nortriptyline medication

 543. Pingback: periactin 4 mg prices

 544. Pingback: viagra

 545. Pingback: phenergan online

 546. Pingback: where can i buy plaquenil 400mg

 547. Pingback: prednisolone 20mg pharmacy

 548. Pingback: prevacid 30 mg united states

 549. Pingback: cheap prilosec

 550. Pingback: proair inhaler 100mcg cheap

 551. Pingback: procardia without prescription

 552. Pingback: proscar 5mg without a doctor prescription

 553. Pingback: protonix uk

 554. Pingback: provigil 100mg without a doctor prescription

 555. Pingback: cheapest pulmicort

 556. Pingback: pyridium cost

 557. Pingback: reglan nz

 558. Pingback: remeron 15 mg united kingdom

 559. Pingback: retin-a cream 0.025% canada

 560. Pingback: revatio 20mg coupon

 561. Pingback: risperdal 2mg for sale

 562. Pingback: robaxin 500 mg australia

 563. Pingback: rogaine generic

 564. Pingback: seroquel medication

 565. Pingback: where can i buy singulair

 566. Pingback: skelaxin 400 mg for sale

 567. Pingback: order spiriva 9 mcg

 568. Pingback: tenormin without prescription

 569. Pingback: thorazine 100mg without a prescription

 570. Pingback: toprol generic

 571. Pingback: tricor 200mg nz

 572. Pingback: valtrex 500mg for sale

 573. Pingback: vantin no prescription

 574. Pingback: verapamil without a prescription

 575. Pingback: voltaren 50mg canada

 576. Pingback: wellbutrin 300 mg without a doctor prescription

 577. Pingback: cost of zanaflex 4mg

 578. Pingback: zestril 5 mg without prescription

 579. Pingback: site here

 580. Pingback: here

 581. Pingback: zocor 5mg without a prescription

 582. Pingback: zovirax without a prescription

 583. Pingback: order zyloprim

 584. Pingback: cheapest zyprexa 2,5 mg

 585. Pingback: zyvox 600mg without prescription

 586. Pingback: sildenafil tablet

 587. Pingback: tadalafil price

 588. Pingback: furosemide for sale

 589. Pingback: escitalopram 5mg tablet

 590. Pingback: cheap aripiprazole 20 mg

 591. Pingback: buy pioglitazone

 592. Pingback: order spironolactone 25mg

 593. Pingback: fexofenadine 120 mg coupon

 594. Pingback: glimepiride 1mg no prescription

 595. Pingback: meclizine uk

 596. Pingback: how to purchase leflunomide

 597. Pingback: where to buy atomoxetine

 598. Pingback: donepezil generic

 599. Pingback: order anastrozole

 600. Pingback: irbesartan canada

 601. Pingback: cheap dutasteride 0,5 mg

 602. Pingback: olmesartan 40 mg tablets

 603. Pingback: how to buy buspirone

 604. Pingback: cheap clonidinemg

 605. Pingback: cheapest cefuroxime 125 mg

 606. Pingback: cialis 20 mg

 607. Pingback: citalopram 10mg generic

 608. Pingback: cheap cephalexin 500mg

 609. Pingback: levitra vs cialis side effects

 610. Pingback: ciprofloxacin 750mg usa

 611. Pingback: loratadine 10 mg no prescription

 612. Pingback: cialis doesn\'t work

 613. Pingback: how to purchase clindamycin 150 mg

 614. Pingback: clozapine 50 mg over the counter

 615. Pingback: prochlorperazine tablets

 616. Pingback: cialis 20mg for sale

 617. Pingback: carvedilol 6.25mg coupon

 618. Pingback: warfarin 2mg pharmacy

 619. Pingback: rosuvastatin 10mg pharmacy

 620. Pingback: divalproex 250 mg without prescription

 621. Pingback: how to purchase trazodone

 622. Pingback: tolterodine price

 623. Pingback: acetazolamide online

 624. Pingback: fluconazole 200mg no prescription

 625. Pingback: phenytoin united states

 626. Pingback: oxybutynin online pharmacy

 627. Pingback: doxycycline 100 mg without prescription

 628. Pingback: bisacodyl 5mg prices

 629. Pingback: venlafaxine 75mg online pharmacy

 630. Pingback: order amitriptyline 50 mg

 631. Pingback: permethrin 30g coupon

 632. Pingback: where can i buy erythromycin

 633. Pingback: estradiol for sale

 634. Pingback: etodolac generic

 635. Pingback: where to buy tamsulosin

 636. Pingback: fluticasone 50mcg generic

 637. Pingback: alendronate 35mg online

 638. Pingback: nitrofurantoin price

 639. Pingback: glipizide 5 mg online

 640. Pingback: hydrochlorothiazide without a doctor prescription

 641. Pingback: isosorbide 30mg price

 642. Pingback: sumatriptan 25mg nz

 643. Pingback: where to buy loperamide 2mg

 644. Pingback: azathioprine 25mg tablets

 645. Pingback: propranolol for sale

 646. Pingback: lamotrigine cost

 647. Pingback: levothyroxine mcg uk

 648. Pingback: atorvastatin 40mg purchase

 649. Pingback: cost of gemfibrozil

 650. Pingback: metoprolol price

 651. Pingback: clotrimazole cost

 652. Pingback: metoclopramide medication

 653. Pingback: thesis research proposal

 654. Pingback: essay writers service

 655. Pingback: thesis literature review

 656. Pingback: top rated essay writing websites

 657. Pingback: canadian pharmaceuticals

 658. Pingback: buy tadalafil 20 mg

 659. Pingback: brand cialis sale

 660. Pingback: long term cialis use

 661. Pingback: humana rx mail order pharmacy

 662. Pingback: what color is cialis

 663. Pingback: real canadian superstore pharmacy

 664. Pingback: canadian veterinary pharmacy

 665. Pingback: amlodipine

 666. Pingback: prilosec antacid

 667. Pingback: wellbutrin and sertraline

 668. Pingback: lyrica substitute

 669. Pingback: atorvastatin recall 2018

 670. Pingback: 1

 671. Pingback: ivermectin praziquantel

 672. Pingback: tractor supply ivermectin pour-on

 673. Pingback: ivermectin for cats fleas

 674. Pingback: ivermectin 2021

 675. Pingback: ivermectin for mange in foxes

 676. Pingback: cialis for pulmonary hypertension

 677. Pingback: what is cialis good for

 678. Pingback: cialis tadalafil dosage

 679. Pingback: buy ivermectin nz

Leave a Reply