Konferencë shkencore kushtuar prof.dr. Masar Kodra

masar ft

Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore i Shqiptarëve – Shkup dhe Shoqata e Historianëve Shqiptarë në Maqedoni,
organizojnë konferencën shkencore me temë
“PROF. DR. MASAR KODRA – FIGURË E SHQUAR E HISTORIOGRAFISË SHQIPTARE (1932 – 2003)”,
me rastin e 85 vjetorit të lindjes.

Aktivitetet mbahen më 15.9.2017 (e premte):

 

P R O G R A M I

10:30 – Homazhe në varrezat e Butelit – Shkup;

11:45 – Hapja e Ekspoditës me dokumente e fotografi kushtuar jetës dhe veprës së Prof. Masar Kodrës (përgatitur nga mr. Çlirim Dervishi)

12:00 – Hapja solemne e punimeve të konferencës në sallën e Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve në Shkup:

– Prof. dr. Skender Asani – Fjalë rasti;

– Prof. dr. Ibrahim Gashi – Fjalë përshëndetëse

– Z. Fatmir Masar Kodra – Fjalë përshëndetëse në emër të familjes

– Prof. Abdulla Mehmeti – ndarja e dekoratës.

 

SENACA E PARË:

Drejtues të Seancës: Daut Bislimi, Nebi Dervishi, Skender Asani

1 . Daut Bislimi, “Kontributi i prof. Masar Kodrës në historiografinë shqiptare për vitet e Luftës së Dytë Botërore”;

2 . Halim Purelku, “Vështrim mbi veprën “Shqiptarët e Maqedonisë në vitet e Luftës së

Dytë Botërore (1939 – 1944)”;

3. Ibrahim Gashi, “Kontributi i prof. dr. Masar Kodrës në Universitetin e Prishtinës”;

4. Qerim Lita, “Prof. Masar Kodra në dokumentet arkivore”;

5. Jahja Drançolli – Qerim Dalipi, “Vështrim punimeve të prof. Masar Kodrës për periudhën nga shek. XV e deri në vitin 1912”;

6. Zejnulla Qyra, “Kontributi i Masar Kodrës në organizimin e konferencave, tribunave e simpoziumeve shkencore në vitet 1991 – 2001, në qytetet e Maqedonisë”;

7 . Nuridin Ahmeti, “Ndihmesa e profesor Masar Kodrës në përpilimin e teksteve shkollore të historisë në Kosovë”;

8 . Skender Asani – Sevdail Demiri, “Prof. Masar Kodra, shembull i një shkencëtari, pedagogu dhe vizionari të mirëfilltë”;

9 . Nebi Dervishi, “Prof. Masar Kodra – JETA DHE VEPRA”.

 

SENACA E DYTË

Drejtues të seancës: Zeqirja Idrizi, Jahja Drançolli, Qerim Lita

1 . Naim Haimi, “Profesor Masar Kodra, historian jo vetëm i shqiptarëve në Maqedoni”;

2 . Zeqirja Rexhepi, “Lufta Antifashiste NÇ në Shqipëri në veprën “ÇËSHTJA SHQIPTARE NË ANALET DIPLOMATIKE AMERIKANE” të Masar Kodrës”;

3. Avdulla Mehmeti, “Kontributi i Masar Kodrës në nismën për themelimin e Universitetit të Tetovës”;

4 . Zeqirja Idrizi, “Recension veprës “Çështja shqiptare në analet diplomatike amerikane”;

5 . Mixhait Pollozhani, “Masar Kodra, publicist dhe gazetar”;

6 . Banush Morina, “Kontributi i Masar Kodrës në revistat shkencore në Kosovë”;

7 . Hamdi Mehdiu – Dushi, “Kujtimet e mia ndaj personalitetit të prof. Masar Kodrës”;

8 . Çlirim Dervishi, “Shënime bibliografike të veprave të Masar Kodrës”;

9 . Sadri Rexhepi, “Si e kam njohur Masar Kodrën”.

 

15 : 00 – 15 : 20 : Diskutime dhe mbyllja e Konferencës

– Leximi i kumtesave në konferencë deri 10 minuta, ndërkaq diskutimi deri në 3 minuta!

 

 

Shikoni gjithashtu

ITSHKSH ORGANIZON KONFERENCËN SHKENCORE “ZEJTARIA DHE PUNIMET ARTIZANALE NË TREVAT SHQIPTARE”

 INSTITUTI I TRASHËGIMISË SHPIRTËRORE E KULTURORE TË SHQIPTARËVE – SHKUP   organizon konferencën shkencore vjetore “Java …