ITSHKSH, bashkëpunim me Institutin për Hulumtime Ballkanike në Edirne

Në Edirne të Turqisë, në suaza të manifestimit “Ditët e Kulturës Maqedoni-Turqi”, u nënshkrua një marrëveshje bashkëpunimi në mes të Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve (ITSHKSH)-Shkup dhe Institutit për Hulumtime Ballkanike (IHB) në Universitetin Thrrakia të Edirnesë. Marrëveshja u nënshkrua nga drejtori i ITSHKSH, Dr.Skender Asani, dhe drejtori i IHB, Dr. Ridvan Xhanim, në prani të sekretarit shtetëror të Ministrisë së Kulturës së RM-së, Behixhudin Shehapi, dhe rektorit të Universitetit Thrakia të Edirnesë, Dr.Jener Joruk.

Të dy palët e vlerësuan si shumë të rëndësishëm këtë marrëveshje, e cila hap dimensione të reja në studimet ballkanike dhe albanologjike.

Drejtori i ITSHKSH-së, Dr.Skender Asani, tha se kjo marrëveshje do të avancohet me programe të reja të posaçme në mes instituteve tona, si dhe me hulumtime të arkivave, temave e ngjarjeve që janë me interes të ndërsjellë në mes kombit shqiptar dhe kombit turk. “Një nga projeksionet e para do të jetë hulumtimi serioz i çështjes së shpërnguljeve të shqiptarëve, si dhe historia e personaliteteve të shquara shqiptare në Turqi që nuk janë zbardhur mjaftueshëm nga historiografia”, tha Asani. 

Ndërsa, drejtori i IHB në Edrene, Dr.Ridvan Xhanim, u shpreh i entuziazmuar që bashkëpunimi në mes turqve dhe shqiptarëve dita-ditës po rritet edhe në sferën e hulumtimeve shkencore. “Unë besoj se në të ardhmen do të zhvillojnë shumë aktivitete në interes të përbashkët. Gjithashtu dua të potencoj se jemi duke përgatitur një simpozium për jetën e Sami Frashërit, që do të bëhet brenda universitetit, tha  Xhanim.

Ndërsa, rektori Jener Joruk, tha se Instituti për Hulumtime Ballkanike është i vetmi institucion i këtij profili në sistemin akademik turk, i cili ka programe post-diplomike dhe të doktoraturës. Gjithashtu ka edhe revistën për hulumtime ballkanike. “Tani Instituti në punët e veta kulturore dhe akademike fitoi një partner të ri për sferën e Albanologjisë. Për këtë shkak jemi shumë të lumtur”, u shpreh Joruk.

Universiteti Thrrakia në Edirne, është një institucionet më të fuqishme akademike në këtë rajon, dhe numëron mbi 40.000 studentë, një pjesë e të cilëve vijnë edhe nga vendet ballkanike. Para pak kohësh, në këtë universitet ka filluar të funksionojë edhe Katedra e Albanologjisë.

Një ditë më parë, drejtori Dr.Skender Asani, i shoqëruar nga bashkëpunëtori shkencor, Dr.Sevdail Demiri, mbajti një prezantim për çështjen e shpërnguljes së shqiptarëve dhe Luftën e Çanakalasë. “Në betejën vendimtare të Çanakalasë, para 101 viteve luftuan mijëra shqiptarë, të cilët mundësuan ekzistencën e Turqisë. Kurse, tani kur Turqia po rrezikohet nga faktorë të tjerë përmes sulmeve terroriste, ne u shprehim ngushëllime familjeve që pësuan, dhe përmes kulturës, si arma më e fortë, dëshirojmë të përçojmë mesazhe paqeje dhe solidarizimi me popullin turk”, u shpreh Asani.

Në kuadër të manifestimit “Ditët e Kulturës Maqedoni-Turqi” që u mbajt në Edirne prej 24-28 mars 2016, performuan dy ansamble nga Shkupi si dhe u dhanë disa filma artistik të prodhuara në Maqedoni. /www.itsh.edu.mk/

11Marreveshja122Marreveshja233Asani-Juruk44Asani-ligj66mirenjohjet55Xhanem-Asani

Shikoni gjithashtu

NJË LIBER MONOGRAFIK QË SHËRBEN SI URË KOMUNKIMI ME GJENERATAT E ARDHSHME

Nga Prof. Dr. Skender ASANI Libri që po promovojmë sot në Kërçovë është lidhja më …

56 comments

 1. Pingback: best essay writing service

 2. Pingback: words essay about

 3. Pingback: write essay my

 4. Pingback: writer essay best

 5. Pingback: creative cheap suite buy adobe

 6. Pingback: vape eliquid

 7. Pingback: Claim Free BTC every 10min

 8. Pingback: Get Free 300k Satoshi No Deposit

 9. Pingback: How to earn gold in Ikov

 10. Pingback: motel 6 nashville

 11. Pingback: motel 6 orange

 12. Pingback: 먹튀

 13. Pingback: instagram

 14. Pingback: instagram

 15. Pingback: custom writing service

 16. Pingback: 먹튀

 17. Pingback: tempat untuk dikunjungi di Bandung

 18. Pingback: hotel murah di kuala lumpur

 19. Pingback: dhl service from china

 20. Pingback: cartoon database

 21. Pingback: watchcartoonsonline

 22. Pingback: considering SD-WAN providers

 23. Pingback: Credit Repair Magic

 24. Pingback: reverse mortgage information

 25. Pingback: que es un tomacorriente gfci

 26. Pingback: community service essays

 27. Pingback: dissertations express

 28. Pingback: researchpaperssfk.com

 29. Pingback: essays writing help

 30. Pingback: medical school essay writing service

 31. Pingback: custom written essays

 32. Pingback: thesis for dummies

 33. Pingback: thesis database

 34. Pingback: buy viagra

 35. Pingback: does viagra lower blood pressure

 36. Pingback: how long does viagra take to work

 37. Pingback: canada pharmaceutical online ordering

 38. Pingback: viagra

 39. Pingback: pill

 40. Pingback: 34cr4rxq3crq34rq3r4

 41. Pingback: generic cialis tadalafil 20mg

 42. Pingback: where can i buy cialis in canada

 43. Pingback: cialis black reviews

 44. Pingback: cialis without perscription

 45. Pingback: c34r54wxw4r34c3

 46. Pingback: best way to take cialis

 47. Pingback: best price for cialis 20mg

 48. Pingback: can i take prilosec every day

 49. Pingback: quetiapine for sleep

 50. Pingback: lyrica anderson husband

 51. Pingback: escitalopram oxalate 10mg v. citalopram

 52. Pingback: average dose of lexapro

 53. Pingback: 1

 54. Pingback: ivermectin medscape

 55. Pingback: grapefruit juice and cialis

 56. Pingback: cialis and lisinopril

Leave a Reply