E vërteta e shqiptarëve katolikë të Shkupit, prezantohet në Nju Jork

E hënë, 2 korrik 2018, Nju Jork – Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve në Maqedoni, nisi aktivitetin “Java kulturore shqiptare në SHBA”, me promovimin e librit “Familjet katolike shqiptare në Shkup” të autorëve Skender Asani, Albert Ramaj dhe Natasha Didenko.
Aktviteti u zhvillua në Qendrën Kulturore të Kishës Katolike Shqiptare “Zoja e Shkodrës” në Hartsdale të Nju Jorkut, me praninë e një numri të madh të bashkatdhetarëve tanë.
Drejtori i Institutit dhe autor i librit, Skender Asani, tha se përmes këtyre dokumenteve dhe dëshmive historike, për herë të parë po del në shesh një histori e fjetur e shqiptarëve autoktonë të Shkupit. Sipas tij, përmes argumentimit shkencor përgënjeshtrohen historitë e pavërteta të encikopedive sllave për Shkupin, si dhe grumbullohet një material i mirë për ta shkruar historinë e vërtetë të shqiptarëve të Shkupit me fakte të pamohueshme. Asani tha se përmes këtij libri, Shkupi argumentohet edhe si një kryeqendër shpirtërore e shqiptarëve në botë, e cila ka një vijueshmëri që nga periudha antike e deri në ditët e sotme.
Eventin e përshëndetën prifti i Kishës Katolike “Zoja e Shkodrës”, Pjetër Popaj si dhe përfaqësuesi I Federatës Panshqiptare “Vatra”, Marjan Cubi, të cilët u shprehën të impresionuar me volumin e informacionit për shqiptarët katolikë të Shkupit, që u erdhi përmes këtij libri.
Rreth librit foli edhe autorja tjetër Natasha Didenko, e cila theksoi se këtë libër e ka punuar më tepër e shtyrë nga aspekti emocional, si një bijë e një katolikeje shqiptare, duke e parë se sa e rëndësishme është të shihet ecuria jetësore e një personaliteti në një rreth të caktuar familjar.
Pas promovimit u shfaq dhe filmi dokumentar kushtuar ipeshkvit të Shkupit, Pjetër Bogdani, një prodhim i Televizionit të Maqedonisë.
Në mbrëmje, në Qendrën Kulturore të Maqedonisë në Nju Jork, u hap ekspozita dokumentare për familjet katolike shqiptare në Shkup “Jeta përmes kujtimeve”.
Ekspozitën e hapi drejtori Skender Asani dhe prifti Pjetër Popaj. Ndërsa, fjalë rasti pati punëtori shkencor i Institutit dhe këshilltar i Ministrisë së Kulturës, Zeqirija Ibrahimi, i cili i përshëndetit të pranishmit edhe në emër të ministrit Asaf Ademi. Ibrahimi theksoi rëndësinë e moshumbjes së gjurmëve të një komuniteti të rëndësishëm të shqiptarëve të Shkupit, të cilat shërbjenë për lidhjen e hallkave identitare të autoktonisë shqiptare të Shkupit.
Aktivitetet në kuadër të “Javës kulturore shqiptare në SHBA”, vazhdojnë sonte me promovimin e librave të botuara në bashkëpunim me Institutin për Studime Shqiptare dhe Protestante në Shqipëri dhe Vëllazërinë Ungjillore të Shqiptarëve në Amerikën e Veriut.
Të martën do të vazhdojnë ngjarjet në bashkëpunim me Qendrën Islame Shqiptare në Nju Jork dhe Nju Xhersi me promovimin e disa titujve shkencor të Institutit. Dhe të shtunën, aktivitetet përmbyllen në Federatën Panshqiptare “VATRA”.
Të gjitha këto ngjarje kulturore në SHBA, zhvillohen në shenjë të Vitit Mbarëkombëtar të Skënderbeut.

 

Shikoni gjithashtu

NGA E SHKUARA TEK E ARDHMJA, DUHET TË KALOJË KULTURA INSTITUCIONALE E KUJTESËS

(Me rastin e shënimit të 25-vjetorit të Eksodit të Bllacës në Qendrën përkujtimore “Bllaca 99”) …