DR. ASANI MIRËPRITI AMBASADOREN E IZRAELIT, ITSHKSH MBETET LIDER RAJONAL NË HULUMTIMIN E HOLOKAUSTIT AL-MK

Shkup, 9 mars – Në kuadër të takimeve me diplomatët e huaj,  sot përgjatë vizitës në ITSHKSH, drejtori, Prof. dr. Skender Asani, e ka mirëpritur ambasadoren e Izraelit, shkëlqesinë e  saj Simone Frankel. Në takim u prezantuan disa nga të arriturat që ky institucion shkencor i ka shënuar përgjatë periudhës së kaluar. Në kuadër të vizitës, dr. Asani e njoftoi ambasadoren Frankel me aktivitetet e deritanishme dhe me ato që do të pasojnë, duke veçuar disa prej tyre.

Ambasadorja e Izraelit shprehu kënaqësi dhe urime të përzemërta për punën, për arsye se ITSHKSH-ja tashmë ka identitetin dhe profilin e tij, duke përfshirë edhe punën e Departamentit për edukimin dhe hululmtimin e Holokaustit, në kuadër të të cilit tashmë është formuar një strategji e përpunuar mbi  Holokaustin. Si pjesë e kësaj strategjie, sipas dr. Asanit, janë botimet, konferencat shkencore, dokumentarët dhe vizitat studimore në Izrael, ku së fundmi janë fituar përvoja të rëndësishme se si t’i qasemi kësaj teme, gjegjësisht mbi gjenocidin ndaj popullit hebre, i cili mund të shërbejë si shembull për të gjithë ata që kanë përjetuar gjenocid në lëkurën e tyre. Si rezultat, tha drejtori Asani,  ITSHKSH-ja është dëshmuar si lider në rajon me nxjerrjen në dritë të disa botimeve, duke filluar nga Doracaku katër gjuhësh mbi edukimin dhe hulumtimin e Holokaustit që i është dedikuar mësimdhënësve të shkollave fillore dhe të mesme, pastaj librin “Legjislacioni bazik i Mbretërisë bullgare mbi çështjen hebreje” dhe disa publikime me kujtime dhe kronika të gjalla që si protagonistët e kanë mbijetuar golgotën fashiste, dhe mënyrën sesi arritën të largohen nga Maqedonia, Kosova dhe Shqipëria.

Sa i përket planeve në të ardhmen, Dr. Asani e informoi ambasadoren izraelite me disa projekte dhe ngjarje që do të jenë vazhdimësi e rrugës që ITSHKSH-ja ka ndjekur deri më tani. Ndër të tjera, ai përmendi edhe monografinë “Të drejtët nga Maqedonia e Veriut”, të cilën, me rastin e 79 vjetorit  nga deportimi i hebrenjve të Maqedonisë së Veriut, do ta botojë Departamenti për edukimin dhe hululmtimin e Holokasutit, me autore Maja Susha, njëkohësisht edhe përgjegjëse e këtij Departamenti. Me këtë rast drejtori Asani e ftoi ambasadoren e Izraelit që të marrë pjesë në promovimin e këtij libri që do të mbahet më datë 14 mars.

 

 

Д-р Асани ја прими израелската амбасадорка, ИДКНА останува регионален лидер за истражување на холокаустот

Скопје, 9 март – Во рамки на средбите со странските дипломати, денеска во посета на ИДКНА директорот, проф. д-р Скендер Асани, ја пречека амбасадорката на Израел, Нејзината екселенција Симоне Франкел. На средбата беа претставени дел од достигнувањата кои оваа научна институција ги имаше во изминатиот период. Во рамките на посетата д-р Асани ја информираше амбасадорката Франкел за сите досегашните активности, но и за оние што ќе следат во иднина, при што истакна дел од нив.

Израелската амбасадорка изрази задоволство и честитки за работата, со оглед на фактот дека ИДКНА веќе има свој идентитет и профил, вклучувајќи ја и работата на Одделот за едукација и проучување на холокаустот, во чии рамки веќе е формирана елаборирана стратегија за холокаустот. Како дел од оваа стратегија, според д-р Асани, се публикации, научни конференции, документарни филмови и студиски посети на Израел, каде што неодамна се стекнаа значајни искуства за начинот на пристапување кон оваа тема, односно кон геноцидот врз еврејскиот народ, што може да послужи како пример за сите оние кои доживеале геноцид на својата кожа. Како резултат на тоа, нагласи директорот Асани, ИДКНА се покажа како лидер во регионот со објавувањето на неколку публикации, од кои особено е важен четиријазичниот  Прирачник за едукација и проучување на холокаустот на ИХРА, наменет за наставниците од основните и средни училишта, потоа книгата „Базичното антисемитско законодавство на Царството Бугарија“ и некои живописни мемоари и хроники за тоа како протагонистите ја преживеале фашистичката голгота и начинот на кој успеале да побегнат од Македонија, Косово и Албанија.

Во однос на идните планови, д-р Асани ја информираше израелската амбасадорка за проекти и настани кои ќе бидат продолжение на правецот што досега го следеше ИДКНА, а меѓу другото, ја спомена монографијата „Македонските праведници меѓу народите“, која по повод 79-годишнината од депортацијата на Евреите од Северна Македонија ќе ја објави Одделот за едукација и проучување на холокаустот под авторство на Маја Суша, одговорна за овој Оддел. Во оваа прилика директорот Асани ја покани амбасадорката на Израел да учествува на промоцијата на оваа книга што ќе се одржи на 14 март.

 

Shikoni gjithashtu

NJË LIBER MONOGRAFIK QË SHËRBEN SI URË KOMUNKIMI ME GJENERATAT E ARDHSHME

Nga Prof. Dr. Skender ASANI Libri që po promovojmë sot në Kërçovë është lidhja më …