Diplomati amerikan Xhejms Pardju, vizitoi ITSHKSH-në

1Shkup, 26.02.2014 – Gjatë qëndrimit të tij në Shkup, ish-ambasadori amerikan në Maqedoni, Xhemjs Pardju, realizoi një vizitë në ambientet e Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore e Shqiptarëve të Maqedonisë në Shkup.

Pardju, i cili ishte është edhe njëri nga ndërmjetësuesit kryesor ndërkombëtarë për arritjen e Marëveshjes së Ohrit të vitit 2001, u takua me drejtuesit dhe të punësuarit e ITSHKSH-së, dhe më pas edhe para një numri të mysafirëve të ftuar, mbajti një ligjeratë lidhur me Marrëveshjen e Ohrit dhe proceset politike në Maqedoni dhe rajon.

Diplomati amerikan Xhemjs Perdju, theksoi se kjo vizitë dhe opinionet që shfaq këtu, më tepër ishin të karakterit personal, lidhur me përvojën e tij të kaluar në Maqedoni, gjatë asaj kohe mjaft delikate. Perdju theksoi se Marrëveshja e Ohrit është produkt i një kompromisi nga të dyja palët, dhe se shumë çështje për të cilat ende ka kritika për mosimplementim e tyre, duhet të shtyhen përpara nga ana e forcave të këtushme udhëheqëse. Ai bëri thirrje për angazhim më të madh në procesin e arritjes së mirëbesimit dhe pajtimit mes popujve, por sygjeroi që më shumë të ketë veprime konkrete nga forcat politike dhe qytetarët, e të mos presin shumë nga Uashingtoni zyrtar apo komuniteti ndërkombëtar.

Drejtori i ITSHKSH-së, Shefqet Zekolli, falënderoi mikun amerikan për vizitën, dhe theksoi rëndësinë e madhe për mbështetjen e dhënë nga administrata amerikane për shumë procese pozitive të cilat zhvillohen në Maqedoni. /www.itsh.edu.mk/

 2

3

——————————————————————————————————————————————

 

Shikoni gjithashtu

Takim i rëndësishëm i Institutit dhe BFI-së në Drejtorinë e Vakëfit në Ankara

Një ekip i studiuesve të Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve, i udhëhequr …

Lini një Përgjigje