Ambasadori italian Silvestri, mirëpriti drejtorin Asani (Al, Mk)

Ambasadori italian Silvestri, mirëpriti drejtorin Asani

Shkup, 6.10.2021 – Në vazhdimin e aktiviteteve dhe takimeve me korin diplomatik dhe shtetëror, drejtori i ITSHKSH-së, Skender Asani, në Ambasadën e Italisë në Shkup u prit nga ambasadori Andrea Silvestri.

Me këtë rast, Asani ia prezantoi ambasadorit punën shkencore të Institutit, që me gjithë vështirësitë, po shtrihet me sukses në më shumë sfera me interes për studimet albanologjike dhe interdiciplinare, si dhe po jep një kontribut të çmuar në respektimin e lirive fetare dhe marrëdhënieve ndëretnike në vend. Ai veçanërisht e njoftoi ambasadorin italian me aktivitetet e fundit të Departamentit për Edukimin dhe Studimin e Holokaustit dhe Departamentit për Studimin e Trashëgimisë së Gonxhe Bojaxhiut – Nënës Tereze.

Drejtori Asani e informoi ambasadorin Silvestri për manifestimin e radhës “Ditët e Alfabetit”, i cili sivjet për temë bazë do të ketë trashëgiminë kulturore dhe gjuhësore të arbëreshëve të Italisë, të cilët paraqesin edhe një urë lidhëse shtesë mes kombit shqiptar dhe italian. Ambasadori e mirëpriti këtë nismë dhe shprehu gatishmërinë që të jetë pjesë e këtij manifestimi të rëndësishëm kulturor – shkencor.

Gjatë këtij takimi, iu dhuruan Ambasadës italiane edhe një sërë botimesh të fundit të Institutit, të cilat përveç se në gjuhën shqipe, janë botuar edhe në maqedonisht dhe anglisht.

*****

Италијанскиот амбасадор Силвестри, го прими директорот Асани

Скопје, 6.10.2021 – Во продолжение на активностите и средбите со дипломатскиот кор и државниот врв, директорот на ИДКНА Скендер Асани во Италијанската амбасада во Скопје беше примен од амбасадорот Андреа Силвестри.

Во оваа прилика Асани му ја претстави на амбасадорот научната работа на Институтот која, и покрај тешкотиите, успешно се проширува на повеќе области од интерес на албанолошки и интердисциплинарни студии и дава значаен придонес за почитување на верските слободи и меѓуетничките односи. Асани стави акцент на неодамнешните активности на Одделот за едукација и проучување на холокаустот и Одделот за проучување на наследството на Гонџе Бојаџиу – Мајка Тереза.

Директорот Асани го информираше амбасадорот Силвестри за претстојната манифестација „Денови на азбуката“. Оваа година фокусот на манифестацијата е културното и јазично наследство на Арберешите во Италија, кои претставуваат уште еден мост помеѓу албанската и италијанската нација. Амбасадорот ја поздрави иницијативата и изрази подготвеност да биде дел од овој значаен културно-научен настан.

За време на овој состанок серија неодамнешни публикации на Институтот беа донирани за Италијанската амбасада кои, покрај албанскиот, се објавени и на македонски и англиски јазик.

 

Shikoni gjithashtu

NGA E SHKUARA TEK E ARDHMJA, DUHET TË KALOJË KULTURA INSTITUCIONALE E KUJTESËS

(Me rastin e shënimit të 25-vjetorit të Eksodit të Bllacës në Qendrën përkujtimore “Bllaca 99”) …