Ambasadori bullgar Angelov, vizitë në ITSHKSH / Бугарскиот амбасадор, Ангелов го посети ИДКНА

Dr. Asani: Observimi shkencor mbi të kaluarën, si udhërrëfim për të ardhmen

Shkup, 29 shtator 2020  – Sot Institutin e Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve në Shkup, e vizitoi ambasadori i Republikës së Bullgarisë në Maqedoninë e Veriut, shkëlqesia e tij, Angel Angelov. Takimi ishte në vazhdën e aktiviteteve të Institutit dhe takimeve me përfaqësues diplomatikë dhe shtetërorë, me qëllim të njoftimit me rrjedhat aktuale kulturore dhe shkencore në vend dhe më gjerë. Në takim u bisedua edhe rreth kontestit historik, mjaft aktual kohëve të fundit, ndërmjet dy vendeve fqinje.

Një prej mënyrave më racionale për zgjidhjen e kontestve historike në mes të Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë, përfshi edhe maspjatimet rreth figurës së Goce Delleçevit, është të zbatohet në përpikmëri domethënia e porosisë së vet këtij të fundit, i cili thoshte: ‘Unë e kuptoj botën si një fushë garash kulturore në mes popujve’. Ky ishte qëndrimi i Dr. Skender Asanit – drejtor i ITSHKSH, në takimin me ambasadorin bullgar Angelov. Sipas tij, ky është model i zgjidhjes jo vetëm të këtij kontesti, por edhe shumë kontesteve tjera të kësaj natyre në Ballkan.

Në këtë takim u bisedua edhe për tema të tjera, ku bashkëpunimi shkencor në mes të studiuesve të të dyja vendeve mund të jetë në favor të ruajtjes së klimes së mirbesimit reciprok.
Në këtë kontekst u prek edhe tema e Holokausit, me ç’rast Dr. Skender Asani e siguroi ambsadorin Angellov se ITSHKSH të gjitha temat nga e kaluara i trajton nën prizemin e observimit shkencor, duke iu referuar fakteve e dëshmive arkivore për rrethanat e kohës kur kanë ndodhur ato ngjarje. ‘Vetëm observimi shkencor mbi të kaluarën, mund të jetë udhërrëfim për të ardhmen’, u shpreh Dr. Asani.

Ambasadori bullgar Angelov, nga ana e tij, u shpreh se duhet parë mundësitë e bashkëpunimit korrekt shkencor ndërmjet institucioneve përgjegjëse. Sipas tij, vetëm përmes fakteve objektive shkencore, mund të tejkalohet të gjitha mosmarrëveshjet, qoftë edhe kjo aktualja mes dyja vendeve rreth problemeve historike.

Asani dhe Angelov u angazhuan për gjetjen e shtigjeve të reja të bashkëpunimit në sferën e kulturës dhe shkencës, si dhe vendosjen e urave të reja të bashkëpunimit me institutet shkencore bullgare të profilit të ngjashëm.

Ambasadori Angelov në takim u shoqërua nga këshilltari i tijDimitar Karastojanov, ndërssa Asani nga kryetari i Këshillit të Institutit, Sevdail Demiri.

 

БУГАРСКИОТ АМБАСАДОР, АНГЕЛОВ ГО ПОСЕТИ ИДКНА

 Д-р Асани: Научниот пристап кон минатото, патоказ за иднината

 Скопје, 29 септември 2020 – Денеска Институтот за духовно и културно наследство на Албанците во Скопје го посети амбасадорот на Република Бугарија во Северна Македонија, неговата екселенција Ангел Ангелов. Средбата се одржа во склоп на активностите на Институтот за средба  со дипломатски и државни претставници, со цел на запознавање со актуелните културни и научни токови во земјава и надвор од неа.

На средбата се разговараше и за историскиот спор, актуелен во последно време, помеѓу двете соседни земји.

Еден од порационалните начини за решавање на историските спорови помеѓу Северна Македонија и Бугарија, вклучувајќи ги несогласностите околу ликот на Гоце Делчев, е да се спроведе пораката на самиот Делчев, кој рекол: „Јас го сфаќам светот како поле на културен натпревар меѓу народите“. Ова беше ставот на д-р Скендер Асани, директор на ИДКНА на средбата со бугарскиот амбасадор Ангелов. Според него тоа е моделот на решавањето не само на овој спор, туку и на многу други спорови од ова природа на Балканот.

На оваа средба беше разговарано и за други теми, каде научната соработка помеѓу двете земји може да биде во полза на сочувањето на климата на меѓусебната доверба.

Во контекст на тоа беше спомната и темата на Холокаустот, при што д-р Асани му рече на амбасадорот Ангелов дека ИДКНА сите теми од минатото ги третира под призмата на научен пристап, повикувајќи се само на архивски факти и докази на временските околности кога се случувале тие настани. „Само научниот пристап кон минатото може да биде патоказ кон иднината“, рече д-р Асани.

Бугарскиот амбасадор Ангелов, од своја страна рече дека треба да се видат можностите за коректна научна соработка помеѓу соодветните институции од двете земји. Според него, само преку објективни научни факти може да се надминат сите недоразбирања, па и ова актуелното помеѓу двете земји околу историските разлики.

Асани и Ангелов се ангажираа за изнаоѓање на нови патишта за соработка во областа на културата и науката, како и воспоставување на нови мостови на соработка со бугарските научни институти од сличен профил.

Амбасадорот Ангелов на средбата беше придружуван од неговиот советник Димитар Карастојанов, а д-р Асани од претседателот на Советот на Институтот, д-р Севдаиљ Демири.

 

 

Shikoni gjithashtu

Drejtori i ITSHKSH Asani u prit nga kryetarja e Komisionit parlamentar për Arsim, Vasilevska

Bashkëpunimi ynë si ITSHKSH me Parlamentin e Maqedonisë së Veriut ka qenë pjesë e frymës …