AGJENDA E KONFERENCËS SHKENCORE – “VESHJET TRADICIONALE NË TREVAT SHQIPTARE”

AGJENDA E KONFERENCËS SHKENCORE~ “VESHJET TRADICIONALE NË TREVAT SHQIPTARE” 

Më 4 maj 2020 (e hënë), ora 11:00

Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve- Shkup

Koordinator: Sefer TAHIRI

-Hapja e konferencës shkencore

-Fjalë përshëndetëse e drejtorit të ITSHKSH-së, Skender ASANI

 

Kumtesat e studiuesve:

 

Rini USEINI, ITSHKSH – Shkup:

Veshjet tradicionale në trevat shqiptare- vështrim etnologjik

Afet JASHARI, etnolog, Ministria e Kulturës e Maqedonisë së Veriut “Venbanimet e Karshiakës që kanë ruajtur veshjet popullore”

Nexhat ÇOÇAJ, Universiteti UBT – Prishtinë: “Aspekti informativ në veshjen e grave të Hasit”       

Idaete SINANI. ITSHKSH – Shkup: “Veshjet tradicinale të grave në fshatin Krushopek të Shkupit”

Gureta BAJRAMI BREZNICA, Universiteti i Tiranës:

“Veshja – kulturë materiale dhe shpirtërore, si tregues i mënyrës së jetesës së shqiptarëve në rajonin e Kumanovës në shek. XX”

 Minir ADEMI, ITSHKSH – Shkup“Veshjet popullore shqiptare në trevën e Karadakut të Kumanovës”

Angjelina HAMZA-HASANAJ dhe Vlorë FETAJ- BERISHA, Instituti Albanologjik- Prishtinë:

“Veshja tradicionale e femrave në Rrafshin e Dukagjinit- Kosovë”

Besnik RAMETI, ITSHKSH – Shkup:  “Veshjet tradicionale në Derven të Shkupit

Hiriet ZIBERI, Universiteti i Tetovës “Fadil Sulejmani”: “Përpunimi i veshjeve të grave në Malin e Thatë”                  

Bekim RAMADANI, Fakulteti i Muzikës në Universitetin e Tetovës “Fadil Sulejmani”:

“Qerim Etemi, mjeshtër i prodhimit të veshjeve tradicionale”

 Sali ISLAMI, ITSHKSH – Shkup dhe Bunjamin XHEMAILI, Muzeu Arkeologjik i Maqedonisë së Veriut:

Veshjet ilire në disa gjetje arkeologjike para pushtimit romak

                  

(Konferenca shkencore organizohet në pajtueshmëri me masat dhe rekomandimet e vendosura nga institucionet kompetente shtetërore lidhur me virusin covid 19)

 

Kontakt: +38970401033

E-mail: kontakt@itsh.edu.mk, sefertahiri@gmail.com

Mbështetur nga Ministria e Kulturës e
Republikës së Maqedonisë së Veriut

 

Shikoni gjithashtu

PRESIDENTJA OSMANI BASHKË ME DREJTORIN E ITSHKSH, SKENDER ASANI, MBOLLËN BREDHIN E NËNË TEREZËS

“Bredhi dedikuar Nënë Tereze simbolizon lidhjen mes njerëzve, popujve e vendeve. Shembulli i saj në …