AGJENDA E KONFERENCËS SHKENCORE KUSHTUAR RITEVE TË CIKLIT JETËSOR

AGJENDA E KONFERENCËS SHKENCORE

“RITET E CIKLIT JETËSOR: LINDJA, MARTESA DHE VDEKJA”

 

Koordinatorë: Sefer TAHIRI dhe Rini USEINI

E enjte, 16 qershor 2022, Salla “Wilson” në ITShKSh – Shkup

10.00 h. – Fjalë përshëndetëse

  • Skender Asani, drejtor i ITShKSh – Shkup

 

10.15-13.00 h. – Sesioni i parë

Drejtues të sesionit të parë: Hiriet Ziberi dhe Vlorë FETAJ BERISHA

– “Ciklet e ritualeve jetësore”:

Izaim MURTEZANI:“Periudha liminale, apo e ndërmjetme e riteve të kalimit”

Edibe OSMANI: Format e hershme të valleve të lidhura me rite”

Salajdin SALIHU: “Autorët e huaj për ritet e ciklit jetësor te shqiptarët”

Xhemaledin SALIHU: “Riti i ciklit jetësor: martesa, ceremonitë dhe ritet e saj në Preshevë me rrethinë”

Besnik RAMETI: “Ndikimi i globalizimit dhe virusit kovit 19 ndaj ndryshimit të traditave martesore dhe vdekjeve te shqiptarët”.

 

Cikli I: Ritet e lindjes:

Bekim RAMADANI: “Mbi disa karakteristika etnomuzikologjike te ninullave popullore shqiptare”

Hiriet ZIBERI: “Ritet e lindjes në Tetovë dhe rrethinë”

Nevrije ISMAILI: “Lindja dhe ritet e saj në rajonin e Gjilanit”

Albnora MUSA: “Dallimet e riteve të lindjes dhe vdekjes mes gegëve dhe toskëve të Strugës”

Zog ÇOÇAJ: “Ritet e lindjes në rajonin e Hasit”.

 

Cikli II: Ritualet e martesës:

Lindita AHMETI: “Dita e dasmës. Pse e enjtja e jo e diela? ”

Angjelina HAMZA HASANAJ: “Martesa mes traditës dhe bashkëkohores”

Vebi BEXHETI: “Momenti i vajzës kur bëhet nuse, ndarja nga prindërit dhe pritja e saj në familjen e burrit në dasmën e Veshallës”

Krenar DOLI: “Përgatitja e pajës (çejzit) në dasmën e qytetit të Gjakovës”

Bekim VISHAJ: “Dasmat tradicionale në Dukagjin dikur – sot vetëm trashëgimi kulturore”.

 

13.00-14.00 h. – Koktej

14.00-16.00 h. – Sesioni i dytë

Drejtues të sesionit të dytë: Angjelina Hamza Hasanaj dhe Nevrije Ismaili

Rini USEINI: “Ceremonitë rituale pas dasmës tek shqiptarët e Maqedonisë së Veriut”

Gureta BAJRAMI BREZNICA: “Humori në këngët dhe ritet martesore shqiptare në rajonin e Kumanovës”

Minir ADEMI: “Dasmat tradicionale shqiptare në rajonin e Likovës”

Visar MUNISHI: “Vizualizimi i ritualit të Kanagjeqit”

Jesir HOXHA: “Këngët e dasmës në krahinën e Dërvenit”.

 

Cikli III: Ritualet e vdekjes:

Vlorë FETAJ BERISHA: “Mënyrat e kumtimit të vdekjes në traditën shqiptare”

Emine SHABANI: “Ritualet e vdekjes dhe vajet në traditën popullore shqiptare”

Jeton SALLAHU dhe Burim REXHEPI: “Një histori e shkurtër për sarkofagët nga Vushtria, sarkofagët në truallin Iliro-Dardan”

Musli EMINI: “Kultura mortore në Preshevë”

Ardian RAMADANI: “Ritet e ciklit jetësor: lindja, martesa dhe vdekja tek shqiptarët, me theks të veçantë vdekja e ushtarëve shqiptarë gjatë kohës së Jugosllavisë“

 

16.00-16.30 h. – Diskutime dhe konkluzione

 

Kohëzgjatja e prezantimit të kumtesave: deri në 10 min.

 

Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve – Shkup
Adresa: “Bulevardi Ilinden”, nr. 99, Shkup, Maqedonia e Veriut

 

Shikoni gjithashtu

NGA E SHKUARA TEK E ARDHMJA, DUHET TË KALOJË KULTURA INSTITUCIONALE E KUJTESËS

(Me rastin e shënimit të 25-vjetorit të Eksodit të Bllacës në Qendrën përkujtimore “Bllaca 99”) …