Agjenda e konferencës kushtuar Ditës së Shën Gjergjit

 

AGJENDA E KONFERENCËS SHKENCORE

“FESTAT E KALENDARIT POPULLOR – DITA E SHËN GJERGJIT”

organizuar nga Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve-Shkup në bashkëpunim me komunën e Tetovës

E HËNË, 7 MAJ 2018, ORA 11:00

Vendi: Amfiteatri i Gjimnazit “7 marsi” në Tetovë (në afërsi të stadiumit të qytetit)

Moderator: Sefer Tahiri

 

11:00-11:05- Hapja e konferencës shkencore

11:05-11:10- Fjalë përshëndetëse e kryetares së komunës së Tetovës, Prof. Dr. Teuta Arifi

11:05-11:10- Fjalë përshëndetëse e drejtorit të ITSHKSH-së, Prof.Dr. Skender Asani

 

Kryesia e punës: Sevdail Demiri, Bardhyl Zaimi dhe Sefer Tahiri

 

11:10-11:20- Prof. Dr. Vebi Bexheti, Universiteti i Evropës Juglindore në Tetovë

TEMA: Dita e Shën Gjergjit, festë pagane e qytetërimit të lashtë shqiptar

 

11:20-11:30- Prof.Dr. Bukurie Mustafa, Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve- Shkup

TEMA: Riti dhe fusha kuptimore e fjalës Shëngjergj

 

11:30-11:40- Prof.Dr.Hamit Xhaferi, Universiteti i Evropës Juglindore – Tetovë, Maqedoni                                                                                                                                                       TEMA: Festa e Shën Gjergjit në trevën e Kërçovës

 

  1. 40- 11,50-Prof. Dr. Emine Shabani, Katedra e Gjuhës dhe Letërsisë Shqiptare, Universiteti i Tetovës

TEMA: Simbolika e heroit kulçedrës dhe zanës te figura e Shën Gjergjit

 

11:50-12:00- Prof. Dr. Izaim Murtezani, Instituti i Folklorit në Shkup

TEMA: Kah hermenutika e dasmës së improvizuar të Shëngjergjit në fshatin Reçan të Gosivarit

 

12:00-12:10- Prof.Dr. Nebi Dervishi, profesor në Katedrën e Historisë, Universiteti i Tetovës

TEMA: Ritet e Shën Gjergjit në trevën e Strugës

 

12:10 10-12:20- Prof.Dr. Mustafa Ibrahimi- Fakulteti i Shkencave Sociale, Universiteti “Nënë Tereza”- Shkup
TEMA: Rituale dhe ceremoni gjatë festës së Shën Gjergjit (Shiniergjit) në rajonin e Pellagonisë

 

12:20- 12.30 Dr. Hamdi Mediu, komuna e Tetovës

TEMA: Festa e Shën Gjergjit në rajonin e Tetovës

 

12: 30- 12.40 Dr. Ermal Mehmeti dhe Prof.Dr. Jeta Starova Mehmeti

TEMA: Festimi i Shën Gjergjit te shqiptarët si simbol tolerance (në mite, rite, këngë)

 

12:40- 12:50- Dr. Rovena Vata, Akademia e Studimeve Albanologjike, Tiranë

TEMA: Dita e Shën Gjergjit- festë e kalendarit popullor

 

12: 50-13:00- Mr.  Kosovare Krasniqi, Instituti Albanologjik i Prishtinës

TEMA: Ritualet dhe ceremonitë e festës së Shëngjergjit (Shingjergjit) në  rajonin e Anamoravës

 

13.:00- 13:10- Mr. Rini Useini, Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve- Shkup

TEMA: Shën Gjergji- identitet brezash, aktualiteti ne fshatin Koroshisht

 

13:10-13:50- Debat

 

13.50-14.30- Koktej

 

 

Facebook Koment

Shikoni gjithashtu

Drejtori Asani: Na pret bashkëpunim i frytshëm me Bashkësinë Islame

Shkup, 23 janar 2023 – Sot, drejtori i Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të …