AGJENDA E KONFERENCËS ~KËNGA FOLKLORIKE~

AGJENDA E KONFERENCËS SHKENCORE

~KËNGA FOLKLORIKE – VLERË E TRASHËGIMISË KULTURORE ~

Më 6 maj 2021 (e enjte), ora 12.00

Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve

– Shkup, Maqedonia e Veriut

Koordinator: Sefer TAHIRI

-Hapja e konferencës shkencore

-Fjalë përshëndetëse e drejtorit të ITSHKSH-së, Skender ASANI

 

Kumtesat e studiuesve:

 1. Besiana MEHMEDI, Universiteti i Tetovës:

“Tipologjia e këngëve autoktone shqiptare dhe roli i tyre në arkivimin e ngjarjeve historike”

 1. Ragip GJOSHI, Universiteti i Prizrenit “Ukshin Hoti”:

“Disa aspekte të epikës historike popullore në këngët kushtuar Luftës së UÇK-së, luftës për liri, identitet e bashkim kombëtar”

 1. Rini USEINI, ITSHKSH- Shkup:

“Këngët e dasmës me narracion ekonomik dhe antropologjik”

 1. Bekim RAMADANI, Universiteti i Tetovës:

“Kënga popullore si shprehje e identitetit kombëtar përmes aktivitetit të ShKA “Xheladin Zeqiri” nga Tetova”

 1. Jesir HOXHA, profesor i muzikës pranë shkollës së mesme “Dr – Pançe Karagjozov” në Shkup

“Këngët më karakteristike në fshatrat e Dervenit”

 1. Krenar DOLI, Instituti Albanologjik-Prishtinë:

“Këngët e dasmës së qytetit të Gjakovës si pjesë e kulturës sonë shpirtërore”

 1. Ermal MEHMETI, ITSHKSH dhe Jeta STAROVA MEHMETI, Fakulteti Pedagogjik- Shkup:

“Polifornia shqiptare midis mitit dhe realitetit”

 1. Shkëlzen BAFTIARI, profesor i pianos dhe Besiana MEHMEDI, Universiteti i Tetovës:

“Folklori në veprat pianistike të kompozitorëve shqiptarë” 

 1. Agona ÇUPI, Universiteti i Tetovës:

Ndikimi i muzikës folklorike në veprat korale të Lorenc Antonit”

 1. Besnik RAMETI, ITSHKSH:

“Analiza e këngve  popullore dhe lireike në veprat dhe hulumtimet e Dr. Ibrahim Krosit”

 1. Ardian RAMADANI, ITSHKSH:

“Këngët dhe vallet e rajonit të Bretanjes në Francë dhe krahasimi i tyre me këngët shqipe”

 

 (Kohëzgjatja e referimit të studiuesve është 10 minuta)

Konferenca shkencore do të mbahet me prani fizike, duke respektuat masat dhe protokollet kundër virusit Covid 19, ndërsa studiuesit nga Kosova do të mund të lidhen përmes platformës online.

 

Kontakt: +38970401033

E-mail: kontakt@itsh.edu.mk

 

Mbështetur nga Ministria e Kulturës e Republikës së Maqedonisë së Veriut

Shikoni gjithashtu

Takim i rëndësishëm i Institutit dhe BFI-së në Drejtorinë e Vakëfit në Ankara

Një ekip i studiuesve të Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve, i udhëhequr …