Botohet numri i 5-të i revistës ‘STUDIME ALBANOLOGJIKE’

Edhe në këtë numër gjejnë vend tema të larmishme shkencore nga sfera e gjuhësisë, letërsisë, historisë, folklorit e etnologjisë shqiptare

Studime-albanologjike5

Shkup, 1 korrik 2012 – Këtyre ditëve doli nga shtypi numri i 5-të i revistës shkencore ‘Studime albanologjike’ , organ i Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve të Maqedonisë.

Edhe në këtë numër gjejnë vend tema të larmishme shkencore nga sfera e gjuhësisë, letërsisë, historisë, folklorit e etnologjisë shqiptare. Studiues të njohur të albanologjisë nga të gjitha trojet shqiptare, shtjellojnë probleme të shumta të kësaj shkence.

  • Në vigjilje të 100-vjetorit të shtetit shqiptar, Laureta Petoshati prezantohet me temën: KUSH ISHTE ISMAIL BEJ VLORA?.
  • Më tej radhiten këto studime dhe artikuj:

-Eqrem Çabej: “ILIRISHTJA DHE SHQIPJA”

-Aleksandër Stipçeviq: ETNOGJENEZA E SHQIPTARËVE NGA ILIRËT

-Lavdosh Ahmetaj: MBI SHTETFORMIMIN E HERSHËM ILIR

-Qemal Murati: ALBANËSIA E “PROVINCAVE ONOMASTIKE” NË AREALIN E MAQEDONISË – DËSHMI E AUTOKTONISË SË SHQIPTARËVE NË KËTO VISE QË NGA PERIODA ANTIKE E DERI SOT

-Skender Asani: AUTOKTONËSIA SHQIPTARE E SHKUPIT NË DOKUMENTE AUTENTIKE

-Besnik Emini: MAQEDONIA NË SHKRIMET E GAZETËS “SHKUPI”

-Zunun Zununi – Silvana Jovçeska: SHPËRNGULJA E POPULLSISË NGA RAJONI I MAVROVËS DHE ROSTUSHËS PËR NË TURQI

-Izaim Murtezani: KAH HERMENEUTIKA E DISA LOJËRAVE POPULLORE ME PRAPAVIJË TEATRORE

-Bukurije Mustafa: VËZHGIME MBI LEKSIKUN E TË FOLMEVE SHQIPE TË MAQEDONISË

-Nazmi Beqiri: QASJE E SHKURTËR MBI TË FOLMEN E KUMANOVËS

-Fatmir Sulejmani: TAGRI I NJË VEPRIMTARIE TË PAZAKONTË ATDHETARE

-Zejnepe Alili–Rexhepi: POEZIA E MESAZHIT UNIVERSAL NË “VARGJET E LIRA”

-Naim  Halimi: KONTRIBUTI I SHQIPTARËVE TË KARADAKUT NË  ÇLIRIMIN E SHKUPIT DHE NË SHPALLJEN E PAVARËSISË SË SHQIPËRISË NË VITIN 1912

-Zeqirja Idrizi – Fahredin Shabani: KONTRIBUTI I TAJAR  BEJ TETOVËS PËR ÇËSHTJEN KOMBËTARE SHQIPTARE

-Qerim Dalipi: KONSOLIDIMI DHE ZGJERIMI TERRITORIAL I SHTETIT TË BALSHAJVE (1360-1385)

-Fauzi Skenderi: DISA VEÇORI GJEOGRAFIKE TË VENDBANIMEVE RURALE NË TREVAT SHQIPTARE NË MAQEDONI

-Sadik Krasniqi: ZHVILLIMI I MUZEOLOGJISË NË KOSOVË

  • Nën siglën ‘Identitete ballkanike’, dallojmë punimet:

-Monika Shoshori – Stafa: “GJUHA E TJETRIT” SI KRITER MENDËSIE

-Eda Derhemi: ZAMAN, DERMAN, BALLKAN, MOR AMAN!

  • Në fund të revistës gjejmë edhe dy recensione:

-Qemal Murati: NJË VEPËR STUDIMORE ME VLERA PËR GJUHËN E XOXËS – (Rreth librit të dr. Bukurie Mustafa, Gjuha e romanit LUMI I VDEKUR të Jakov Xoxës, ITSHKSH, Shkup, 2011)

-Begzad Baliu: MARRËDHËNIET SHQIPTARE-MAQEDONASE – KONTEKSTI I ENCIKLOPEDISË (Enciklopedia e ndarjes – Kumtesa të Tribunës shkencore të organizuar nga Instituti Albshkenca, mbajtur në Prishtinë, më 07.10.2009. Botoi Instituti Alb-shkenca, Prishtinë, 2010)

Kryeredaktor i numrit të 5-të të revistës ‘STUDIME ALBANOLOGJIKE’, është Prof.dr.Qemal Murati, sekretar i redaksisë Mr.Besnik Emini, kurse redaksia përbëhet edhe nga Dr.Bukurie Mustafa, Dr.Izaim Murtezani dhe Dr.Naim Halimi.

Ky botim i rëndësishëm për shkencën e albanologjisë, mbështetet edhe nga Ministria e Kulturës e Republikës së Maqedonisë.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Facebook Koment

Shikoni gjithashtu

KUAZAT HUMANE TË NËNË TEREZËS, UDHËRRËFYES PËR TË SOTMEN DHE TË ARDHMEN TONË

KUAZAT HUMANE TË NËNË TEREZËS, UDHËRRËFYES PËR TË SOTMEN DHE TË ARDHMEN TONË Sot në …

Lini një Përgjigje